Wat is er nieuw in F1 2025 & 2026?
F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

Wat is er nieuw in F1 2025 & 2026?

Het Formule 1 seizoen van 2024 zit erop, en dat betekent dat de teams al druk bezig zijn met het bouwen van hun auto’s voor 2025. Maar waar moeten zij komend seizoen rekening mee houden? En wat is er nieuw voor het F1 seizoen van 2025? Wij laten het u hier weten, met ook alvast een klein overzicht van wat er te wachten staat in het seizoen van 2026.

Wat is er nieuw in de F1 in 2025?

Naast de chaotische wisselingen in de drivers line-up, zullen er over het algemeen niet veel dramatische veranderingen zijn in het seizoen van 2025. De meeste veranderingen in regels en voorschriften komen in 2026. Maar de dingen die nieuw zijn in de F1 in 2025, hebben we hier voor u op een rijtje gezet!

1. Veranderingen in de Kalender voor F1 2025

Er zijn meerdere kleine veranderingen in de racekalender voor 2025 ten opzichte van 2024. Tot 2020 was Australië lange tijd de seizoensopener voor de Formule 1. Van 2021 t/m 2024 nam Bahrein deze rol over, maar in 2025 zal Australië opnieuw het seizoen openen. Vanwege de Ramadan in maart zullen de Grand Prix van Bahrein en Saudi-Arabië in april worden gehouden. Klik hier om de volledige 2025 race kalender te bekijken.

Ook dit jaar zullen er weer 6 sprintraces plaatsvinden. 5 van de 6 sprintraces zijn hetzelfde als vorig jaar, alleen Oostenrijk wordt vervangen door België. Het circuit Spa-Francorchamps, dat al in 2023 een sprintrace organiseerde, zal nu in 2025 de enige Europese Grand Prix zijn met een sprintrace. Op onze pagina F1 2025 Sprint Races kunt u meer informatie vinden over de sprintraces die in 2025 worden gehouden.

2. Verhoogd minimum gewicht voor coureurs

In F1 seizoen van 2025 zal er een kleine verandering zijn in het minimumgewicht van de coureurs. Het gewicht wordt verhoogd van 80 naar 82 kg. Dit zou gezonder en veiliger zijn voor langere coureurs, zodat ze mogelijk minder strikt hoeven te diëten om gewicht te besparen. In 2019 werd de minimumgewichtsregel geïntroduceerd om de competitie eerlijker te maken. Het gewicht dat lichtere coureurs missen, wordt aangevuld met ballast in de cockpit.Door deze verhoging van het minimumgewicht van de coureurs, verandert het minimumgewicht van de auto’s zonder brandstof van 798 naar 800 kg.

3. Aerodynamische veranderingen

Meerdere coureurs hebben aangegeven dat het steeds moeilijker wordt om dicht bij elkaar te racen met de huidige generatie auto’s, net als bij de vorige generatie. De auto’s verliezen veel neerwaartse druk wanneer ze dicht bij elkaar rijden, waardoor het lijkt alsof veel van de vooruitgang die in 2022 is geboekt, verloren gaat. De FIA onderzoekt mogelijke oplossingen voor het Formule 1 seizoen van 2025.

De precieze regels zijn nog niet vastgesteld, maar de FIA heeft bepaalde onderdelen van de auto geïdentificeerd waaraan ze willen werken. Deze onderdelen zijn onder andere de eindplaten van de voorvleugel, de zijkanten van de vloer en de vinnen rond de wielen bij de remkoeling. Grote veranderingen worden waarschijnlijk niet verwacht, aangezien 2026 snel nadert, maar er wordt wel gekeken naar mogelijke verbeteringen.

4. Nieuw in de F1 2025 drivers line-up

In het seizoen 2024 verliepen meer dan de helft van de coureurscontracten, wat leidde tot een flinke stoelendans voor de zitjes in 2025. Hier leest u een kort overzicht van een paar van de veranderingen in de line-up. Bezoek de volgende pagina als u een wat uitgebreider overzicht wil van de Drivers line-up in 2025.

De stoelendans begon al voordat het Formule 1 seizoen officieel begonnen was in Februari. Lewis Hamilton maakt de verrassende overstap van Mercedes naar Ferrari, waar hij het zitje van Carlos Sainz overneemt en naast Charles Leclerc zal rijden. Andrea Kimi Antonelli vervangt Hamilton bij Mercedes en wordt teamgenoot van George Russell, een move die bevestigd werd tijdens het Grand Prix weekend van Monza.

Esteban Ocon zal in 2025 voor Haas rijden. Jack Doohan neemt Ocon’s plek bij Alpine in, nadat hij in 2024 als reserve coureur werkte. Carlos Sainz, die een nieuw zitje zocht, heeft inmiddels getekend bij Williams. Bearman, die al ervaring heeft opgedaan in de Formule 1, zal ook bij Haas aan de slag gaan.

5. Geen punt meer voor de snelste ronde

Vanaf het seizoen 2025 zullen coureurs geen punt meer krijgen wanneer ze de snelste rondetijd neerzetten tijdens de race. Op dit moment is het zo dat als ze de snelste tijd neerzetten én in de top 10 eindigen, de coureurs een extra punt kunnen verdienen. Maar dit zal in 2025 niet meer het geval zijn. Er is geen duidelijke reden gegeven voor deze beslissing, maar vermoedelijk heeft het te maken met de Grand Prix van Singapore. Tijdens deze race wist Daniel Ricciardo dit punt namelijk in de laatste paar ronden af te pakken van Lando Norris. Ricciardo reed voor het zusterteam van Red Bull Racing, RB, en het vermoeden bestaat dat Red Bull hem mogelijk gevraagd heeft het punt van Norris – de dichtstbijzijnde concurrent van Verstappen in het kampioenschap – af te pakken. Hoewel dit niet bevestigd is, zou de FIA dit scenario in 2025 willen voorkomen door het afschaffen van dit punt.

 

6. Extra tijd voor rookies in Formule 1

Op dit moment, moet elk team 2 keer per seizoen hun auto opgeven aan een rookie tijdens een eerste vrije training. Dit zorgt ervoor dat de rookies wat ervaring kunnen krijgen en kunnen voelen hoe het nou is om in een Formule 1 auto te rijden. Om ze nog wat extra te helpen, zal dit in 2025 verdubbeld worden. Vanaf volgend seizoen zullen de teams dus 4 keer tijdens het seizoen een rookie in hun autos moeten laten rijden.

 

7. Koelsysteem verplicht voor coureurs in 2025

Na problemen voor de coureurs tijdens de Grand Prix van Qatar 2023 heeft de FIA besloten koelsystemen verplicht te maken bij races boven de 31 graden °C. De FIA verklaart een grand prix dan als ‘Heat Hazard’ en in deze situatie moeten alle teams een verkoelend vest installeren voor de veiligheid van hun coureurs. Dit zal voornamelijk van toepassing zijn op de races in het Midden-Oosten en de Europese zomer grand prix’s. Dus tijdens het F1 seizoen van 2025 probeert de FIA ervoor te zorgen dat de coureurs hun hoofd letterlijk koel houden.

 

8. Geen limiet meer op het gebruik van versnellingsbakken

In 2025 zal er geen limiet meer staan op het gebruik van versnellingsbakken. Teams hadden eerst een bepaald aantal versnellingsbakken die ze mochten verwisselen, maar daar zal dit seizoen geen limiet meer aan zitten. De FIA geeft als reden voor deze beslissing dat het limiet toch zinloos zou zijn door de betrouwbaarheid van de huidige versnellingsbakken.

 

9. Twee verplichte pitstops in Monaco

Tijdens de Grand Prix van Monaco in 2024, kwam er een vroege rode vlag waardoor alle auto’s tijdens deze rode vlag hun banden konden verwisselen. Dit zorgde ervoor dat ze de race vervolgens uit konden rijden zonder een live pit stop. Om dit in 2025 te voorkomen, is het nu verplicht om tijdens de Grand Prix in Monaco minstens 2 stops te maken.

Wat staat er te wachten in 2026

Afbeelding van Formule 1 2026 livery. Wat is er nieuw in F1 in 2025 en 2026

2026 heeft de potentie om het speelveld flink te veranderen. Er zullen dan veel nieuwe regels en voorschriften ingevoerd worden. Hoewel nog niet alle regels volledig zijn vastgesteld, krijgen teams bij sommige onderdelen waarschijnlijk enige creatieve vrijheid in de ontwikkeling. De tot nu toe bekende richtlijnen bieden echter wel een goed beeld van hoe de auto’s en regels er vanaf 2026 uit zouden kunnen zien.

1. Kleinere en lichtere auto’s

Een opvallend aspect is dat de auto’s een stuk kleiner zullen worden, waardoor ze ook wendbaarder zijn. De wielbasis wordt verkleind van 3600 mm naar 3400 mm. De velgen blijven 18 inch, net als in 2022, maar de breedte van de voorbanden wordt met 25 mm en de achterbanden met 30 mm verkleind. Hierdoor zullen de banden net iets minder mechanische grip bieden.

De breedte van de auto’s wordt met 100 mm verminderd van 2000 mm naar 1900 mm. Daarnaast wordt de breedte van de vloer met 150 mm verkleind. Dit gaat gepaard met een vermindering van de neerwaartse druk (downforce) met 30% en een afname van 55% in luchtweerstand (drag). De vermindering van de luchtweerstand zorgt ervoor dat de auto’s minder brandstof hoeven te gebruiken, wat kan leiden tot hogere topsnelheden. Al met al wordt het minimumgewicht van de auto’s waarschijnlijk rond de 768 kg, dus ongeveer 30 kg lichter dan in het seizoen 2024.

2. Aerodynamische veranderingen nieuw in F1 2026

Er zijn al een aantal aerodynamische veranderingen voor 2026 bekend. Er zullen waarschijnlijk in het komende jaar, 2025, nog meer veranderingen komen, maar dit is wat we tot nu toe weten.

De auto’s van 2026 zullen een drievoudige actieve achtervleugel hebben en een voorvleugel die 10 mm smaller is, met een tweedelige actieve achterflap. Dit betekent dat zowel de voor- als achtervleugel open kunnen. Een andere verandering bij de vleugels is dat de onderste draagvleugel niet meer op de auto zal mogen zitten.

De vloer is in 2026 niet volledig gebaseerd op grondeffect. De vloer zal veel eenvoudiger worden in vergelijking met de huidige generatie auto’s. Er zal een gedeeltelijk vlakke vloer zijn met een D-aangedreven diffuser. Dit is ook waar een groot deel van de vermindering van neerwaartse druk vandaan komt.

3. Geen DRS meer

Vanaf 2026 verdwijnt DRS zoals we het nu kennen. Formule 1 introduceert dan X-mode en Z-mode. De voor- en achtervleugels kunnen openen, zonder dat coureurs binnen 1 seconde van een andere auto hoeven te zijn. Dit systeem is bedoeld om auto’s beter te laten volgen, niet specifiek voor inhaalacties.

X-mode zorgt voor een configuratie met lage weerstand, waardoor auto’s makkelijker op rechte stukken kunnen volgen, brandstof besparen, en hogere topsnelheden halen. Coureurs kunnen deze zelf activeren. Z-mode is voor wanneer de auto rijdt in een configuratie met hoge neerwaartse druk in bochten. Het activeert automatisch bij het uitschakelen van X-mode of wanneer de rem wordt gebruikt.

Hoewel het oude DRS-systeem verdwijnt, komt er iets vergelijkbaars: Manual Override Mode (MOM). Wanneer coureurs binnen een seconde van elkaar rijden, krijgen ze toegang tot de maximale kracht van hun MGU-K voor een vermogensboost bij inhaalacties.

4. Nieuwe regels voor de krachtbronnen

Formule 1 zet een nieuwe stap richting duurzaamheid. De nieuwe krachtbronnen zullen namelijk rijden op 100% duurzame brandstof. Daarnaast zullen ze een verhoogd elektrisch vermogen hebben van bijna 300%, van 120 kW naar 350 kW. Doordat er meer elektrische kracht is, zullen de auto’s ook minder benzine gebruiken. Echter, door het verwijderen van de MGU-H kan turbo lag terugkeren, wat het moeilijker kan maken om de auto’s onder controle te houden bij het uitkomen van bochten.

5. Veiligheid bij de 2026 auto’s

De rolbeugels zullen worden verstevigd als gevolg van de crash van Zhou Guanyu in Silverstone. De beugels en de anti-indringingspanelen aan de zijkanten van de cockpit zullen dus sterker worden om de coureur te beschermen wanneer de auto over de kop gaat.

De voorste impactstructuur is ook veranderd. Eerst bestond deze uit één systeem dat afbrak of verkreukelde bij een crash. Het is nu veranderd in een twee-fasen impactstructuur. Als de coureur een crash heeft waarbij de auto bijvoorbeeld voor de tweede keer een muur raakt, zal de tweede fase de coureur beschermen.

Daarnaast zullen de MGU-K, de batterij en de controle-elektronica goed in een veiligheidscel in het chassis worden geplaatst, wat opnieuw zorgt voor een veilige auto.

 

6. Extra testdagen

Omdat er zoveel veranderingen komen in het 2026 seizoen, zullen de teams ook extra tijd krijgen om de nieuwe auto’s te testen. Op dit moment zijn er drie testdagen, maar dit zal in 2026 uitgebreid worden naar 3 sessies van elk drie dagen. Waar deze sessies plaats zullen vinden, is nog niet bekend.

Nieuws

Ideal logo Mastercard Logo Visa Logo
ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2025 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.

Winkelmand (0)

Geen producten in de winkelwagen.