Grand Prix® van Brazilië – São Paulo 2023
F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

Grand Prix® van Brazilië – São Paulo 2023

FORMULA 1 ROLEX GRANDE PRÊMIO DE SÃO PAULO 2023
Grand Prix® van Brazilië – São Paulo 2023
Brazilië

Interlagos Circuit

Aftellen tot de start van de Grand Prix®

Het circuit

Programma

Grand Prix van Brazilië – São Paulo
03 – 05 november 2023
     
Sessie Dag Tijdstip (NL tijd)
Vrije training 1 Vrijdag 15:30 – 16:30
Kwalificatie Vrijdag 19:00 – 20:00
Sprinkwalificatie Zaterdag 15:30 – 16:30
Sprintrace Zaterdag 19:30 – 21:30
Race Zondag 18:00 – 20:00

Informatie aanvragen

Grand Prix® van Brazilië – São Paulo 2023

F1 van Brazilië – São Paulo 2023

De F1 Brazilië komt er weer aan! De Grand Prix van Brazilië – São Paulo zal voor het eerst in 1973 op het circuit Autódromo José Carlos Pace gereden worden. Een andere naam voor dit circuit, is Interlagos. De baan ligt in een van de favela wijken van de stad São Paulo. Het circuit rijdt men bovendien tegen de klok in. Daarnaast meet het 4.309 meter en telt het 15 bochten.

De baan is vernoemd naar de in São Paulo geboren Formule 1-coureur José Carlos Pace. De coureur schrijft in 1975 de Grand Prix van Brazilië op zijn naam en verongelukt twee jaar later in een helikoptercrash. Een andere naam voor het circuit is Interlagos. Deze naam dankt het aan de omgeving die tussen twee meren ligt. Het is een technisch zeer uitdagend circuit door het hoogteverschil en de vele hobbels in het wegdek. Het wegdek loopt ook nog eens schuin af waardoor het chassis het zwaar te verduren heeft tijdens de Grand Prix. Brazilië kent trouwens een rijke historie aan grote Formule 1-coureurs, denk aan Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet en natuurlijk Ayrton Senna.

De Max Verstappen Special tijdens de GP van Brazilië – São Paulo 2016

Het is onze eigen Max Verstappen die in 2016 de Braziliaanse harten steelt met een optreden die hen doet herinneren aan de hoogtijdagen van Ayrton Senna. Hierna volgt een korte samenvatting.

Tegen het einde van de Grand Prix mislukt een strategiekeuze om te wisselen naar Intermediate banden. Max besluit terug de pits in te gaan voor full wets en komt achteraan het veld weer naar buiten. De ene na de andere snelste ronde schrijft hij op zijn naam. Hij passeert vrijwel het gehele veld aan alle kanten en op punten van het circuit waarop het eigenlijk niet mogelijk is in te halen. Het lijkt er even op dat de andere coureurs stilstaan! Max rijdt zulke unieke lijnen dat de overige coureurs over de boordradio te horen krijgen waar op de baan de meeste grip te vinden is!

P16 met 16 rondes te gaan…

Max presteert het om in de laatste zestien ronden van P16 naar het podium te rijden. Het is zijn hoogste notering in de Grand Prix van Brazilië – São Paulo tot op heden. Zijn optreden wordt later de Max Verstappen Masterclass gedoopt. Max krijgt ook de label ‘Rainmaster’ toegewezen. In de 2017 editie van de F1 Brazilië – São Paulo vestigt Max Verstappen het officiële ronderecord van Interlagos in 1:11.044.

Grand Prix van Brazilië – São Paulo 2018 & 2019: revanche voor Verstappen

Nadat Max in 2018 uit de leiding werd gespind door een roekeloze en gelapte Esteban Ocon, verloor Verstappen de race aan Hamilton. Een laaiende Max zoekt de Fransman na de Grand Prix op om verhaal te halen voor de camera’s van een wereldwijd publiek. Karma noemt Max de botsing later, doelend op het incident tussen Jos Verstappen en Juan Pablo Montoya in 2001 waar laatstgenoemde als leider in de race werd uitgeschakeld door een gelapte Verstappen senior.

In 2019 is Max heer en meester in São Paulo, met een Honda aangedreven Red Bull vliegt Max over circuit. Zowel Mercedes als Ferrari hebben geen antwoord op het baangeweld van Verstappen. Snelste in alle kwalificatiesessies en een spectaculaire race. Daarna winnend afsluiten door de race te domineren met een goede racestrategie, consistente rondetijden en het winnen van cruciale duels. Red Bull dwingt de overwinning af en laat niks aan het toeval over. Max weet voor het eerst een pole positie om te zetten in winst – het is GP-winst nummer 8 in totaal.

In 2020 is deze F1 Brazilië vanwege corona niet gereden.

Grand Prix van Brazilië – São Paulo 2021

Max Verstappen is er tijdens de Grand Prix van Brazilië niet in geslaagd om zijn grote concurrent Lewis achter zich te houden. Verstappen kwalificeerde zich als tweede achter Hamilton voor de sprintrace, maar mocht vanwege de diskwalificatie van de Brit (onreglementaire achtervleugel) starten vanaf pole position. Lang kon de Nederlander hier niet van genieten tijdens de 24 rondes durende kwalificatierace. Bottas pakte in bocht 1 de leiding en gaf deze niet meer weg. Hamilton wist zich vanaf het achterveld knap terug te vechten tot plek 5.

In de hoofdrace waren de rollen wat betreft de start omgedraaid. Verstappen herhaalde Bottas’ kunststukje ten koste van de Fin en pakte de leiding. Daarachter was Hamilton ontketend. De Brit moest vanwege een gridstraf (motorwissel) 5 plaatsen naar achter starten, maar liet vanaf plek 10 de ene na de andere coureur z’n achtervleugel zien. In rondje 48 plaatste Hamilton zijn eerste aanval op Verstappen. Na een mooi gevecht, waarbij beide kemphanen ver buiten de baan terecht kwamen, wist Max in eerste instantie zijn koppositie te verdedigen. Twaalf rondes voor het einde van de race was er voor de Nederlander geen houden meer aan. De Mercedes was té snel en verdween aan de horizon.

Grand Prix van Brazilië – São Paulo 2022

Tijdens de sprintrace rijdt Verstappen als één van de weinigen op de mediumband. In het begin lijkt dat op een voordeel – in principe zou Max dus langer door kunnen rijden dan de rest, die bijna allemaal op de zachte band staat. Na vier rondes staat de Nederlanders dan ook al eerste, maar in de tweede helft van de wedstrijd blijkt het toch niet zo goed te gaan. Het tempo van Max zakt op een gegeven moment enorm in. Hierdoor wordt hij vierde. George Russell weet de sprintrace te winnen. Sainz wordt tweede en Hamilton derde. Red Bull-teamgenoot Pérez staat direct achter Verstappen.

Op zondag startten beide Mercedessen op de eerste startrij door een grid penalty van Sainz. Russell en Hamilton komen bij de start allebei uitstekend weg. Maar dan tikt Ricciardo de achterkant van Magnussen aan. De Deen spint en neem Ricciardo mee, die in de muur knalt. Meteen een safety car. Als de safety car naar binnen gaat, raken Verstappen en Hamilton elkaar bij de herstart. Beiden hebben schade, maar alleen Max gaat naar binnen om te pitten. Hij wisselt van de softs naar de mediums. Uiteindelijk wint Russell wint de Grand Prix® van Brazilië. Zijn eerste winst ooit en tevens de eerste winst van Mercedes dit seizoen. Hij bleef rustig in een race waar veel gebeurde. Hamilton wordt tweede en maakt het weekend af voor Mercedes. Sainz wordt derde.