F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

GP van Japan 2022: Feiten & Statistieken

10 oktober 2022 - directie

(Photo by Clive Mason/Getty Images) – GP van Japan

Waar de titelstrijd vorig jaar pas in de allerlaatste ronde van de allerlaatste race werd beslist, is het dit jaar heel anders gegaan. Met nog vier races te gaan dit seizoen heeft Max Verstappen in de chaotische slotfase van de Grand Prix van Japan zijn tweede wereldtitel veroverd. MAX IS KAMPIOEN!

Op vrijdag valt er veel regen tijdens de vrije trainingen, maar gelukkig kunnen de coureurs op zaterdag in actie komen op een droog circuit. Verstappen rijdt hier de snelste tijd. Ferrari-coureurs Carlos Sainz en Charles Leclerc volgen. Ook tijdens de kwalificatie is de Nederlander het snelste met een rondje van 1:29.304. De Monegask is slechts 0.010 seconden langzamer en start als tweede. Wel moet de koploper in het kampioenschap nog bij de stewards langs voor een incident met Norris in Q3. Max raakt tijdens een opwarmronde kortstondig de controle over de achterkant van zijn auto kwijt. De Brit moet uitwijken om een ongeluk te voorkomen aangezien hij met hoge snelheid aan kwam rijden. Uiteindelijk besluiten de stewards het bij een reprimande te houden en kan Verstappen zijn pole position behouden.

Op zondag valt de regen met de bakken uit de hemel. Tijdens de opwarmronde is er veel spray te zijn, maar toch krijgen we gewoon een staande start. Verstappen zet zijn auto wat schuin neer, zodat hij zijn auto makkelijk richting Leclerc kan sturen als dat nodig is. Als de rode lichten uit gaan is Leclerc beter weg, desondanks geeft Verstappen zich niet gewonnen en weet hij zijn plek te behouden. Maar direct is er een gele vlag. Vettel is gespind door een aanraking met Alonso en Sainz is gecrasht door aquaplaning. Ook Albon parkeert zijn wagen naast de baan terwijl Gasly het Rolex-reclamebord op zijn neus heeft. Het is code rood en de sessie wordt stilgelegd.

Terwijl iedereen in de pits staat, wordt duidelijk dat er een tractor op de baan reed tijdens de safety car. Uiteraard op het circuit van Suzuka, waar Jules Bianchi in 2014 achter de safety car van de baan schoot en tegen zo’n tractor aan reed. Hij overleed later aan de verwondingen die hij hieraan overhield. Gasly laat via de board-radio horen dat hij woedend is. Ook de andere coureurs maken er melding van en geven aan dat dit nooit had mogen gebeuren.

De GP van Japan wordt eindelijk hervat met een rollende start. Verstappen weet meteen een gat te slaan maar even later lijkt Leclerc toch weer dichterbij te komen. Vettel is samen met Latifi de eerste die pit naar intermediates. Niet veel later volgen de andere coureurs ook. Haas hoopt op een safety car voor Schumacher, maar deze komt er niet en de top haalt de Duitse coureur in. Max gaat als een speer. Hij laat zien écht van een ander kaliber te zijn.

Leclerc heeft het niet makkelijk en het gat tussen hem en de Nederlander wordt steeds groter. Uiteindelijk weet Verstappen met een ruime voorsprong als eerst over de finish te gaan. Pérez zit op de hielen van de Monegask, die in de laatste chicane rechtdoor schiet. De Ferrari-coureur drukt de Mexicaan bijna van de baan en de stewards besluiten het incident meteen te onderzoeken.

Tijdens de interviews brengen de stewards naar buiten dat Leclerc een tijdstraf van vijf seconden krijgt, waardoor Pérez de tweede plek krijgt in plaats van de derde plek. Meteen wordt bekend gemaakt dat Verstappen wereldkampioen is! Maar niemand snapt er iets van. Volgens de calculaties komt Max toch nog een punt tekort, maar de organisatie blijft echt roepen dat hij wereldkampioen is. Red Bull en Max geven ook aan dat het niet zo is, en er ontstaat één grote verwarring. Uiteindelijk komt de FIA met een statement waarom de volledige punten toch zijn uitgekeerd en is het zeker: MAX IS KAMPIOEN!

De grootste verrassing van de race was Latifi. Waar de Canadees normaal meerdere fouten maken tijdens de race, rijdt hij nu een uitstekende wedstrijd. Met de negende plek weet hij zijn eerste punten van dit seizoen binnen te halen tijdens de GP van Japan.

De volgende stop is de Verenigde Staten voor de Grand Prix van Austin. De race begint zondag om 21:00 op het Circuit of the Americas. Bekijk hier hoe de race daar vorig jaar is verlopen. Naar verwachting vindt het échte overwinningsfeest plaats in Austin.

 

Ideal logo Paypal Logo Mastercard Logo Visa Logo
ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1.