Visum
Indien u in het bezit bent van een geldig Nederlands paspoort hoeft u geen visum aan te vragen voor Japan. U mag maximaal 90 dagen verblijven zonder visum.
Eenmaal geland in Japan kan de douane u om de volgende documenten vragen:
- Paspoort (geldig voor minimaal het geplande verblijf)
- Een bevestigd terugreis datum & ticket (E-ticket wordt geaccepteerd)
- Relevante documentatie aangaande uw bezoek (bv. hotelreservering) en een bewijs van voldoende financiële middelen (recent bankafschrift).
Reist u met een minderjarige? Zorg dan voor de correcte reisdocumenten. Lees hier verder.
Rijbewijs
Indien u een auto wilt huren, dient u in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs (IRB). Een IRB is bij een ANWB-winkel bij u in de buurt verkrijgbaar. Het enige dat u nodig heeft, is uw rijbewijs en een pasfoto. De IRB krijgt u dan direct mee.
Let op: voor het besturen van een brom- of snorfiets heeft u een rijbewijs nodig!
Elektriciteit
Japan maakt gebruik van een 100 volt elektriciteitsnetwerk. U heeft een verloopstekker Type A nodig om gebruik te maken van de Japanse stopcontacten. Geaarde Type B stopcontacten komen ook voor, maar hier passen Type A stekkers op.
Vergeet dus niet één of meerdere Type A verloopstekkers mee te nemen om uw elektrische apparatuur op te kunnen laden.
Tijdverschil
Tijdens de Nederlandse zomertijd, eind maart tot eind oktober, is er 7 uur tijdsverschil met Japan. De GP van Japan valt in deze periode.
Fooien
Soms wordt er op het bonnetje servicekosten doorberekend. Ook als dit niet gebeurt, is het hoogst onbeleefd (beledigend zelfs) om fooi te geven. Betaal het exacte bedrag of wacht op uw wisselgeld; ook in taxi’s!
Geld
In Japan betaalt men met de yen. Ten tijde van schrijven levert een euro u ongeveer 125 Japanse yen op. Bekijk hier de actuele koers.
Pinautomaten in supermarkten accepteren de meeste internationale credit cards en bankpassen. Pinautomaten van Japanse banken accepteren geen internationale bankpassen.
U kunt uw euro’s in Nederland of in Japan bij geldwisselkantoren inwisselen voor Japanse yens. In Japan kunt u een iets gunstigere wisselkoers verwachten.
Veiligheid
Japan staat bekend als een veilig land. Criminaliteit is hier lager dan in de meeste westerse landen. Mocht u hulp nodig hebben, ga dan naar de ‘kooban’, de politiepost op de straathoeken. Uiteraard is het met grote evenementen van belang om goed op uw persoonlijke spullen te letten.
Het belangrijkste risico in Japan zijn natuurrampen: overstromingen, tyfoons, aardbevingen en / of tsunami’s. Zo kon bijvoorbeeld in 2019 de kwalificatie op zaterdag niet doorgaan door typhoon Hagibis.
Voor het actuele reisadvies voor Japan raadpleegt u de pagina van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. U kunt uw gegevens achterlaten zodat u een e-mail ontvangt bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.
Het ministerie is daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland.
Race Experience is lid van het Calamiteitenfonds en deze organisatie betaalt de extra kosten die ontstaan doordat een reis wordt aangepast als gevolg van onvoorziene natuurrampen. Als de reis wordt afgebroken dan zorgt het fonds voor een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.
Onveilige gebieden
Rampgebied ten zuidoosten van de stad Fukushima
U kunt niet reizen naar het rampgebied ten zuidoosten van de stad Fukushima. In 2011 heeft de Japanse overheid dit gebied afgesloten na de kernramp. Op de website van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie kunt u zien welke gebieden dit precies zijn.
Gezondheid
Evacuatie bij medische problemen
Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.
Dokter of ziekenhuis
Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In Japan zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.
Extra informatie
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tokio, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.
Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.
Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Race Experience of een van de hierboven genoemde instanties aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.