GP van Abu Dhabi Feiten & Statistieken: Max wint wéér & Leclerc wordt tweede
F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

GP van Abu Dhabi Feiten & Statistieken: Max wint wéér & Leclerc wordt tweede

21 november 2022 - Megan

(Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Verstappen start op de eerste plek met Perez direct achter hem. Ferrari-coureurs Leclerc en Sainz klokten tijdens de kwalificatie de derde en vierde tijd. Ondertussen beginnen Hamilton en Russell op de vijfde en zes plek.

Verstappen en Pérez zijn allebei goed weg. Checo kijkt in de eerste bocht maar het lukt hem net niet om Max te passeren. Ondertussen zit Hamilton tussen Charles en Carlos in, maar kan geen kant op, moet van de baan en stuitert omhoog. Hij kan wel door. De stewards kijken naar het incident.

De stewards vragen of Hamilton de plek terug kan geven aan Sainz. Dat doet hij, maar een ronde later lukt het de Brit alweer om de Spanjaard in te halen. Vijg minuten later vindt Sainz echter óók weer de aansluiting bij Hamilton en het blijkt een heerlijk gevecht. In de tussentijd zijn Vettel en Ocon aan het knokken voor de achtste plek.

Sainz is Hamilton voorbij als ook Russell dichterbij komt. Mercedes meldt dat hij mag vechten met zijn teamgenoot en met gemak gaat hij erbij. Wellicht heeft Hamilton toch meer schade opgelopen bij het incident in de eerste ronde dan in eerste instantie leek. Verder terug op het veld is Vettel, die zijn laatste race rijdt, aan het strijden met beide Alpine’s.

Verstappen en Pérez zijn inmiddels niet meer in beeld geweest. Ze leiden comfortabel. Even later gaat Pérez de pits in voor de eerste pitstop. Leclerc was ondertussen dicht in de buurt van de Mexicaan gekomen. Als Pérez de pits uit rijdt zit hij vast achter Vettel.

Ook Verstappen is kort daarna aan de beurt voor een pitstop, waarna Leclerc de nieuwe leider is. De Nederland komt nét voor zijn teamgenoot de baan op. Als Leclerc dan ook naar binnen gaat voor nieuwe banden, komt Verstappen weer op de eerste plek, met Pérez op nummer twee en daarna de Monegask.

Alonso is de eerste uitvaller van de race. Door mechanische problemen moet hij zijn Alpine in de garage parkeren. Niet het afscheid waar men op gehoopt had. Inmiddels loopt Leclerc flink in op Pérez. Ferrari meldt dat de Monegask het tegenovergestelde moet doen van de Mexicaan. De Red Bull-coureur gaat naar binnen voor een tweede stop terwijl de Ferrari-coureur door rijdt en buiten blijft. Het team overweegt een 1-stopstrategie.

Ook Hamilton begint weer beter te rijden. In het begin had hij problemen, maar nu zit hij alweer bijna bij Russell. De Mercedessen rijden op de vierde en vijfde plek. Even later raken Schumacher en Latifi elkaar en is er een gele vlag. Ze rijden echter allebei nog en de race kan al snel weer door gaan.

Door de extra pitstop loopt Pérez flink achter op Leclerc en is er dus een goeie inhaalslag nodig om voor de Monegask te eindigen. Langzaam passeert hij de andere coureurs en het zal echt om de laatste paar rondes gaan.

Pérez geeft álles. Het gat is ruim drie seconden. Hamilton valt in de tussentijd uit in verband met een hydraulisch probleem. Zijn avond eindigt vroegtijdig. Zo kan Vettel weer in de punten rijden. De Mexicaan komt steeds dichterbij Leclerc, maar heeft ook last van vechtende achterblijvers waardoor hij niet lekker door kan rijden.

Met nog één ronde te gaan zal het erom hangen. De afstand tussen Pérez en Leclerc is minder dan twee seconden. Checo remt laat en doet zo zijn best, maar het gat is te groot. Max Verstappen wint de Grand Prix® van Abu Dhabi en Leclerc komt als tweede over de finish.

Dit was de laatste race van het seizoen. We nemen afscheid van Vettel, Ricciardo, Schumacher en Latifi. Max is voor de tweede keer wereldkampioen geworden en Red Bull wist weer constructeurskampioen te worden na jarenlange dominantie van Mercedes. Leclerc is net als Ferrari tweede geworden in het kampioenschap en Checo derde.

De eerste race van het 2023 Formule 1-seizoen zal plaatsvinden in Bahrein. Ook wij vliegen naar Bahrein om de seizoensopener van het seizoen te zien. Ben jij ook van de partij?

 

 

 

 

ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2023 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.