GP van Brazilië Feiten & Statistieken: Russells eerste winst ooit!
F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

GP van Brazilië Feiten & Statistieken: Russells eerste winst ooit!

14 november 2022 - Megan

Het weekend begint niet geweldig voor Verstappen.

Tijdens de sprintrace rijdt Verstappen als één van de weinigen op de mediumband. In het begin lijkt dat op een voordeel – in principe zou Max dus langer door kunnen rijden dan de rest, die bijna allemaal op de zachte band staat. Na vier rondes staat de Nederlanders dan ook al eerste, maar in de tweede helft van de wedstrijd blijkt het toch niet zo goed te gaan. Het tempo van Max zakt op een gegeven moment enorm in. Hierdoor wordt hij vierde. George Russell weet de sprintrace te winnen. Sainz wordt tweede en Hamilton derde. Red Bull-teamgenoot Pérez staat direct achter Verstappen.

Op zondag startten beide Mercedessen op de eerste startrij door een grid penalty van Sainz. Russell en Hamilton komen bij de start allebei uitstekend weg. Maar dan tikt Ricciardo de achterkant van Magnussen aan. De Deen spint en neem Ricciardo mee, die in de muur knalt. Meteen een safety car.

Als de safety car naar binnen gaat, raken Verstappen en Hamilton elkaar bij de herstart. Beiden hebben schade, maar alleen Max gaat naar binnen om te pitten. Hij wisselt van de softs naar de mediums. Ook Norris en Leclerc toucheren elkaar, waardoor de Monegask spint. Een gele vlag, maar die wordt al snel weer groen want de Ferrari-coureur komt toch terug de baan op. Even later wordt bekend dat Verstappen en Norris allebei een vijf seconden penalty krijgen voor de incidenten.

De schade van Hamilton blijkt mee te vallen, want hij is alweer op weg naar de top. Het duurt dan ook niet mega lang voor hij Vettel en Norris weet in te halen, waardoor hij op de vierde plek ligt. Ondertussen hebben een aantal coureurs al een eerste pitstop gemaakt wanneer Russell naar binnen komt om van banden te wisselen. De pitstop duurt een seconde langer dan die van Pérez.

Met nog iets meer dan de helft van de race te gaan staat Russell aan kop, Pérez op nummer twee, Sainz op drie en Hamilton op vier. Verstappen staat op de zestiende plek. De bandendegradatie is hoog en sommige coureurs besluiten alweer de pitten.

Russell blijft uitlopen op Pérez, die echt in zijn spiegels moet gaan kijken omdat Hamilton dichterbij komt. Het duurt dan ook niet lang voor de Brit een DRS krijgt op de Mexicaan en hij eraan voorbij gaat. Ondanks dat de Red Bull-coureur goed verdedigt, kan hij zijn plek niet behouden.

Dan staat Norris opeens stil. Een desastreuze dag voor McLaren. Een gele vlag en een virtual safety car volgt. Voor sommige coureurs, zoals Sainz en Alonso is dit dé gelegenheid om weer te pitten. De Ferrari-coureur komt achter Pérez, op de vierde plek, weer de baan op, maar heeft dus wel een nieuwer setje banden. Inmiddels wordt de virtual safety car een volledige safety car.

Russell vraagt via de board radio na wat het plan is als de safety car van de baan mag. Mercedes geeft aan dat er geracet mag worden, maar dat het respectvol moet blijven.

Bij de herstart is Russell goed weg. Hamilton zit erg dichtbij maar weet nog geen echte inhaalactie te tonen. Als DRS weer gebruikt maakt worden, weet Sainz Pérez buitenom te passeren. De Mexicaan heeft het zwaar op de mediums en wordt ook door andere coureurs ingehaald. Zelfs Leclerc weet voor Pérez te komen. Ook Verstappen komt achter zijn teamgenoot rijden en haalt hem in.

Leclerc smeekt zijn team via de board radio om het kampioenschap in gedachten te houden. Daarmee hoopt hij dat Ferrari hem voorbij Sainz laat, waar hij achter rijdt, omdat elk punt nu belangrijk is in zijn gevecht met Pérez om de tweede plek in het kampioenschap. Maar Ferrari geeft geen gehoor.

De laatste ronde is ingegaan en het lijkt erop dat Russell gaat winnen. Met Lewis Hamilton op de tweede plek kan dit een eerste 1-2 voor Mercedes worden dit jaar. Verstappen krijgt via de board radio te horen dat hij Pérez voorbij moet laten voor de punten, maar doet dit niet. Als het hem nog een keer gevraagd wordt, geeft Verstappen aan het er met het team over gehad te hebben en dat hij zo zijn redenen heeft voor het niet voorbij laten van zijn teamgenoot.

Russell wint de Grand Prix® van Brazilië. Zijn eerste winst ooit en tevens de eerste winst van Mercedes dit seizoen. Hij bleef rustig in een race waar veel gebeurde. Hamilton wordt tweede en maakt het weekend af voor Mercedes. Sainz wordt derde.

De volgende race (en laatste race van dit seizoen) vindt plaats op zondag 20 november om 14:00.

Ideal logo Paypal Logo Mastercard Logo Visa Logo
ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.

Winkelmand (0)

Geen producten in de winkelwagen.

Andere wensen? Vraag het ons!

Product
{{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.