GP van Nederland Feiten en Statistieken 2022: Verstappen opnieuw de beste in Nederland – Feest in Zandvoort
F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

GP van Nederland Feiten en Statistieken 2022: Verstappen opnieuw de beste in Nederland – Feest in Zandvoort

5 september 2022 - teun

Photo by Mark Thompson/Getty Images

Zo ogenschijnlijk makkelijk als het ging in Spa tijdens de Grand Prix van België, zo hard moesten Verstappen en Red Bull er voor werken in Zandvoort. Verstappen startte de Grand Prix van Nederland vanaf Pole Position en schreef na de 2021-editie ook die 2022-editie op zijn naam. Overwinning nummer tien van het seizoen.

Poeh, dat was nog even billenknijpen. Lange tijd leek er tijdens de Grand Prix van Nederland geen vuiltje aan de lucht voor Max Verstappen. De Nederlander start vanaf Pole Position, is goed weg en weet ronde voor ronde een steeds grotere voorsprong op zijn achtervolgers te pakken. Op een kleine touche tussen Hamilton en Sainz in de eerste bocht en Magnussen die zijn Haas ternauwernood uit de banden weet te houden na, verlopen de eerste rondes rustig. 

In de vijftiende ronde is het Sainz die van de ‘grote zes’ als eerste naar binnen komt, met Perez in zijn kielzog. De Spanjaard in dienst van Ferrari wisselt van de zachte naar de medium band. Tenminste dat is het idee. Ware het niet dat linksachter in eerste instantie ontbreekt, waardoor Sainz dure seconden verliest. Een verdwaalde wheelgun van het Ferrari-team zorgt ondertussen nog even voor een gevaarlijke situatie met Perez. Het levert verder geen problemen op voor de Mexicaan.

Achter de kop zien we mooie gevechten tussen onder andere de Duitse vrienden Vettel en Schumacher. Laatstgenoemde Haacoureur krijgt de ruimte van Vettel en weet de voormalig wereldkampioen te passeren. Dan, in de achttiende ronde, duikt ook Verstappen naar binnen voor nieuwe medium banden. Van de topteams zijn alleen de Mercedes-coureurs Hamilton en Russel op dit moment nog met hun eerste stint bezig, en nemen zodoende de leiding in de wedstrijd over.

Voor zolang het duurt. Al snel passeert Verstappen Russel en niet veel later duikt Hamilton naar binnen voor de harde band. Een belangrijk moment, zo blijkt. Want de zevenvoudig Wereldkampioen rijdt samen met Russel, die ook naar binnen is gekomen voor de witte band, verreweg de snelste rondetijden. Poging één om Perez te passeren mislukt voor Hamilton, maar niet veel later moet de Mexicaan zich alsnog gewonnen geven. Niet veel later volgt de tweede Mercedes. Ook Russel pakt Perez.

De Mercedessen, op de harde compound, naderen Verstappen. In ronde 47 bedraagt de voorsprong van de Nederlander nog zo’n 14 seconden op Hamilton, als Yuki Tsunoda zich meldt op de Alpha Tauri-radio. Nadat de Japanner zijn race nog even kort heeft hervat moet hij zijn auto niet veel later toch langs het parcour parkeren. Een Safety Car volgt. 

Inmiddels is Verstappen met nog 11 seconden voorsprong naar binnen gekomen voor de harde band, waar Mercedes met nog zo’n 20 ronden te gaan gewisseld heeft naar medium. Als snel volgt opnieuw een Safety Car omdat de Alfa Romeo van Valtteri Bottas ermee ophoudt. Red Bull kiest ervoor om Verstappen voor de vierde maal naar binnen te halen voor de zachte band. Hiermee verliest Verstappen zijn leidende positie aan Hamilton. In eerste instantie moet de Nederlander ook Russel voor zich dulden, maar de Engelsman maakt zelf de call om ook naar softs te wisselen.

Met nog 12 ronden te gaan verlaat de Safety Car de baan en maken we ons op voor een zinderend slot van de Grand Prix van Nederland. Onder toeziend oog van meer dan 100.000 supporters gaat er een ouderwetse Mercedes-Red Bull strijd plaatsvinden. 

Een uitzonderlijk alerte Verstappen reageert ongekend sterk op de herstart van Hamilton en pakt de Brit direct. Nog voor de Tarzanbocht is de Nederlander er al voorbij. Een formaliteit volgt. Verstappen rijdt eenvoudig weg bij zijn achtervolgers en gaat voor de tweede keer op rij als eerste finishen op Zandvoort. Daarachter is het zeker geen gelopen race.

Eerst teamgenoot Russel en even later ook Charles Leclerc zijn op de zachte gand sneller dan Hamilton en knikkeren nummer 44 van het podium. Perez probeert het nog bij Sainz, maar de Spaanse Ferrari coureur dwingt de Mexicaanse teamgenoot van Verstappen buiten de baan en weet zijn plek te verdedigen. Een plek die Sainz achteraf alsnog moet afstaan, omdat hij gestraft wordt voor een inhaalactie tijdens de gele vlag. 

Max Verstappen wint de Grand Prix van Nederland voor een uitzinnige mensenmassa. George Russel eindigt als tweede en Leclerc pakt de laagste trede op het podium. Inclusief het punt voor de snelste ronde, pakt Verstappen tijdens zijn thuisrace de volle 26 punten en komt daarmee op een totaal van 310 punten in de stand om het WK. Leclerc en Perez volgen de regerend Wereldkampioen op ruime afstand. Beide coureurs staan op 201. Honderdnegen punten minder dan Verstappen. Next stop: Autodromo di Monza. Zondag 11 september om 15.00 start de Grand Prix van Italië.

 

ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2023 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.