GP van Frankrijk Feiten & Statistieken: Verstappen vergroot voorsprong – Leclerc in de fout 
F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

GP van Frankrijk Feiten & Statistieken: Verstappen vergroot voorsprong – Leclerc in de fout 

28 juli 2022 - teun

Photo by Getty Images. 

Na de overtuigende winst in Spielberg tijdens de Grand Prix van Oostenrijk, is het ook Charles Leclerc die in Frankrijk als favoriet start. De Monegask is in Le Castellet tijdens de kwalificatie zo’n drie tienden sneller dan Verstappen en pakt daarmee pole position. Tijdens de race op Circuit Paul Ricard weet Leclerc Verstappen lange tijd vrij eenvoudig achter zich te houden. Ook al zit de regerend wereldkampioen constant binnen DRS-afstand. Een rijdersfout gooit echter roet in het eten voor de Ferrari kopman en Verstappen gaat er met de overwinning vandoor. Zijn zevende overwinning van het seizoen. 

De start verloopt vrij rustig. Hamilton pakt een plaats ten koste van Perez en een touché tussen Tsunoda en Stroll kost de Japanner uitzicht op een goed resultaat. Verstappen volgt Leclerc in zijn kielzog, maar tot een echte aanval leidt het niet. In de zestiende ronde kiest Red Bull Racing er daarom voor om Max binnen te halen en te gaan voor een undercut. 

Rond het moment dat Verstappen naar binnen komt, waarschuwt Ferrari Leclerc voor de ‘over heating’ van zijn banden. Geen onnodige waarschuwing, zo blijkt enkele momenten later. Na een flink moment van overstuur schiet Charles Leclerc rechtdoor en belandt in de bandenstapel. Tijdens de safety car komt bijna het hele veld naar binnen, waarbij Sainz nog even een ‘unsafe release’ meepakt waardoor hij uiteindelijk als vijfde zal eindigen, en Max Verstappen pakt de leiding in de GP van Frankrijk. 

Een zorgeloos race volgt voor de Nederlander. Mondjesmaat vergroot Verstappen het gat op de achtervolgers en met een comfortabele voorsprong pakt Verstappen zijn 7e overwinning van het seizoen. Daarachter blijft het wel spannend. Perez, die overduidelijk zijn dag niet heeft, vecht voor P3. Eerst wordt ie gepasseerd door Sainz en vervolgens gaat ook Russel de Mexicaan in dienst van Red Bull voorbij. Die laatste is overigens opvallend. Perez is niet scherp tijdens de virtual safety car, die (veel) te lang blijft hangen in de ‘ending’-fase. De Brit in dienst Mercedes is wél scherp, en kan Perez eenvoudig passeren. 

Verstappen neemt 25 punten mee uit Frankrijk, Leclerc blijft puntloos. Daarmee vergroot de regerend wereldkampioen zijn voorsprong op zijn grootste uitdager tot 63 punten. Hamilton wordt tweede en Russel finisht als derde, waarmee Mercedes de stijgende lijn die ze hebben ingezet blijft doorzetten. Perez wordt vierde en Sainz finisht als vijfde. Komende zondag gaan we verder op de Hungaroring tijdens de Grand Prix van Hongarije. 

ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2023 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.

Winkelmand (0)