GP van Groot-Brittannië Feiten & Statistieken: Schade Verstappen blijft beperkt – Sainz wint eerste GP
F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

GP van Groot-Brittannië Feiten & Statistieken: Schade Verstappen blijft beperkt – Sainz wint eerste GP

4 juli 2022 - teun

Photo by Chris Graythen/Getty Images. 

Het was het weekend van Sainz! De Spanjaard in dienst van Ferrari pakt tijdens zijn 150e raceweekend voor het eerst in zijn carrière pole position, én wint zijn allereerste GP! Verstappen oogde het hele weekend enorm sterk, maar kan tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië vanwege problemen aan zijn vloer geen rol van betekenis spelen. Hamilton pakt bij zijn thuiswedstrijd knap de derde plek. Perez bekroont zijn ijzersterke race op Silverstone Circuit met een tweede positie. 

De vrije trainingen en kwalificatie in Engeland werden gekenmerkt door een typisch Brits verschijnsel. Regen. En daar leek Verstappen lange tijd het beste mee om te kunnen gaan. Met overmacht leek de Nederlander opnieuwe pole te pakken, maar mede door een gele vlag in de middensector lukte het de leider in het wereldkampioenschap niet om de tijd van Sainz te verbeteren. Verstappen kwalificeert zich als tweede, voor Leclerc en Perez. Hamilton oog sterk en start vanaf plek 5.

Lang kan Sainz in eerste instantie niet genieten van zijn pole position. Verstappen is goed weg en passeert de Spanjaard al voor bocht 1. Daarachter gaat het mis. Gasly en Russel raken elkaar waardoor de Brit in botsing komt met Zhou. De Alfa Romeo van de Chinees komt ondersteboven terecht en schuift met hoge snelheid richting de bandenstapel. De Chinese rooky wordt óver de bandenstapel gelanceerd en belandt schuin tegen het hek.. Dankzij de halo raakt Guanyu Zhou niet gewond. De hectische start betekent einde GP van Groot-Brittannië voor Zhou, Russel en Albon. 

Na de rode vlag volgt een herstart in de oorspronkelijke startpositie. Ditmaal lukt het Sainz wel om de koppositie te behouden, maar simpel gaat het niet. De complete top vier valt elkaar aan, met schade voor Perez en Leclerc als gevolg. Perez komt binnen voor een nieuwe neus en moet vanuit het achterveld beginnen aan een inhaalrace. 

In de tiende ronde profiteert Verstappen van een foutje van Sainz. De Nederlander pakt de leiding en lijkt een gaatje te slaan. Tot ronde 12. Verstappen denkt een stukje carbon geraakt te hebben en vreest voor een lekke band en erger. Verstappen duikt direct naar binnen voor nieuwe banden, maar het probleem blijft. Red Bull bevestigt de ‘performance lost’  over de boordradio. Gelukkig kan de regerend wereldkampioen zijn race op Silverstone wél vervolgen, maar meedoen voor de winst is uitgesloten. 

Strijden voor de winst doen op dat moment de Ferrari’s. Sainz ligt op kop, maar Leclerc noteert betere rondetijden. Na een aantal rondes volgen teamorders. Sainz laat Leclerc passeren en zodoende lijkt de Monegask op weg naar de winst. Totdat Ocon stilvalt. De Fransman in dienst van Alpine die vlak voor het stilvallen Verstappen nog had ingehaald, moet zijn bolide parkeren. Een safety car volgt. 

Met nog twaalf rondes voor de boeg duikt bijna iedereen naar binnen voor een nieuw setje softs. Op één iemand na. Ferrari is te laat met het naar binnenroepen van Leclerc, of kiest er bewust niet voor, waardoor Verstappen’s grote uitdager voor een hels karwei komt te staan: op oude harde banden de hongerige jagers op nieuwe softs achter zich houden. Een onmogelijke opgave, zo blijkt. 

Tien rondes van prachtige gevechten volgen. Op het moment dat Perez Hamilton passeert in de strijd voor de derde plek, lukt het Sainz om zijn teamgenoot in te halen. Sainz loopt uit en daarachter gaat het los. Epische duels tussen Perez, Hamilton en Leclerc volgen. Hard maar fair en een absolute lust voor het oog. Verstappen weet nog twee posities te winnen en weet zijn zevende plek in een mooi duel met Mick Schumacher te handhaven.

Sainz wint de Grand Prix van Groot-Brittannië en pakt daarmee de eerste overwinning in zijn carrière. Perez wordt tweede en Hamilton pakt tijdens zijn thuisrace P3. Leclerc wordt teleurstellend vierde en loopt daarmee maar mondjesmaat in op Verstappen in de stand voor het wereldkampioenschap. 

Dankzij zijn tweede plaats verkleind Perez de achterstand op zijn Red Bull collega tot 34 punten. Verstappen staat op 181, zijn Mexicaanse teamgenoot op 147 en Leclerc op 138. Sainz stijgt naar plek 4 met 127 punten. Komend weekend gaat de strijd om het Formule 1 wereldkampioenschap verder in Oostenrijk, inclusief sprintrace. Zondag 10 juli gaat de Grand Prix van Oostenrijk van start om 15.00u op de Red Bull Ring, het thuiscircuit van Red Bull Racing. Laten we hopen op weer zo’n spektakelstuk. Uiteraard wel met een beter resultaat voor Verstappen. Op naar Spielberg, Stiermarken.

ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2023 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.