GP van Canada Feiten & Statistieken: Verstappen heer en meester in Montreal – Leclerc raakt verder achterop

Photo by Getty Images.

Al snel was duidelijk dat Leclerc vanwege een motorwissel vanaf achteraan moet starten tijden de Grand Prix van Canada. Opnieuw kansen voor Verstappen om verder uit te lopen op zijn grootste concurrent dus. Of moeten we Perez als de grootste uitdager van de Nederlander gaan zien? Voorlopig blijkt het een one-man show. Want waar de concurrentie blijft verzaken, blijft Verstappen winnen. Carlos Sainz wordt tweede in Canada, Lewis Hamilton derde. 

Max Verstappen gaf zijn concurrentie geen moment hoop in het Canadese Montreal. Op het Circuit Gille-Villeneuve was de Nederland vanaf het eerste moment het beste. Verstappen domineert de vrije trainingen (alleen P3 laat de Nederlander een beetje lopen). Opvallend genoeg blijkt al hier dat Alonso in zijn Alpine het best kan aanhaken, en dat bevestigt de Spaanse routinier in de kwalificatie. Alonso kwalificeert zich knap als tweede, op gepaste afstand van Verstappen. Op het natte semi-stratencircuit rijdt Sainz de derde tijd. Perez valt uit in Q2 en start als dertiende. Leclerc start vanwege zijn motorwissel vanaf de negentiende positie.

Verstappen is goed weg in Montreal en heeft ruim twee seconden voorsprong op Alonso op het moment dat Sainz zijn landgenoot in de derde ronde weet te passeren. Deze voorsprong weet de Nederlander ook ten opzichte van die andere Spanjaard (Carlos Sainz) vast te houden. In de achtste ronde van de GP van Canada is het einde verhaal voor Perez. Motorproblemen dwingen de Mexicaan zijn Red Bull te parkeren en veroorzaakt daarmee de eerste virtual safety car van de wedstrijd. 

Verstappen duikt naar binnen voor een goedkope pit stop. Sainz en Alonso blijven buiten. Zes rondes later zit Max alweer aan de staart van Alonso en passeert de tweevoudig wereldkampioen zonder problemen. Problemen zijn er wel voor Mick Schumacher. Op het moment dat Zhou Schumacher passeert, begeeft zijn Haas het. Tijdens de virtual safety car die daarop volgt, duikt Sainz naar binnen. Alonso blijft ook nu buiten.

We maken een sprong in de wedstrijd. Leclerc heeft zich inmiddels vanuit het achterveld naar de zesde positie gereden en komt in de 42e ronde naar binnen voor zijn eerste bandenwissel. De Monegask valt door een matige stop terug tot plek 12. Max rijdt op dit moment zo’n zes seconden voor Sainz en maakt één ronde dan Leclerc later zijn tweede stop van de wedstrijd. Verstappen sluit aan achter Hamilton. Een mooi beeld, maar het grote verschil in auto’s zorgt ervoor dat Verstappen de zevenvoudig wereldkampioen simpel kan passeren. 

Na een crash van Tsunoda in de 49e ronde volgt de eerste volledige safety car van de wedstrijd. Zestien rondes voor het einde volgt de groene vlag en kan de race worden hervat met Sainz op nieuwe banden pal achter Verstappen. 

Achter een prachtig gevecht tussen Sainz en Verstappen pakt Leclerc beide Alpines en rijdt zich knap naar de vijfde positie. Sainz, op de nieuwere banden, weet ronde na ronde de aansluiting met de regerend wereldkampioen te houden en zit constant binnen DRS-afstand. Maar tot een échte aanval komt het niet. Verstappen weet zijn koppositie knap te verdedigen en weet na de Grand Prix van Azerbeidzjan ook de Grand Prix van Canada op zijn naam te schrijven.

Leclerc weet zijn verlies enigszins te beperken, Perez blijft puntloos en Hamilton pakt zijn tweede podium van het seizoen. Het punt voor de snelste ronde gaat naar Sainz. Verstappen vergroot hiermee zijn voorsprong op Perez tot 46 punten. De voorsprong op Leclerc bedraagt inmiddels 49 punten. Op zondag 3 juli kan Verstappen zijn goede reeks voortzetten op Silverstone tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. De race start om 16.00u Nederlandse tijd. 

Wist u dat?

 

– Verstappen’s overwinning Red Bull’s zesde opeenvolgende overwinning was. Dat hebben ze maar één keer eerder gedaan, toen Sebastian Vettel in 2013 negen keer op rij won.

– Verstappens 26e overwinning in zijn carrière hem op 24-jarige leeftijd brengt op de negende plaats van de all-time overwinningslijst, waarmee hij Jim Clark en Niki Lauda voorbij gaat.

– Het Red Bull-team nu 82 F1-overwinningen heeft en passeert daarmee Lotus voor de vijfde plaats op de all-time lijst.

– Voor Verstappen het zijn eerste overwinning in Montreal was.

– Na zijn P2 Carlos Sainz nu 11 Formule 1-podia heeft zonder overwinning – dat is slechts twee minder dan het record van Nick Heidfeld, die zelf tweede werd in opeenvolgende Canadese Grands Prix in 2007 en 2008.

– Gisteren Sainz voor de vijfde keer in zijn carrière op de tweede plaats eindigde.

– Zijn derde plaats gisteren Lewis Hamiltons tweede podiumfinish was van 2022 en zijn eerste sinds de openingsrace van het jaar in Bahrein.

– Het ook de eerste keer was sindsdien dat Hamilton zijn Mercedes-teamgenoot George Russell versloeg.

– Russell als vierde eindigde en handhaafde daarmee zijn record van dit seizoen, waarin hij elke race in de top vijf eindigde. Hij blijft de enige coureur die in 2022 in elke race scoorde.

– Charles Leclerc zich herstelde van de 19e startplaats naar P5, maar verloor in het klassement wel weer 15 punten aan Verstappen.

– P6 voor Esteban Ocon Alpine’s beste resultaat van het jaar was – Ocon was ook al zesde in Saudi-Arabië.

– Teamgenoot Fernando Alonso voor de derde opeenvolgende race als zevende eindigde.

– Bij Alfa Romeo Valtteri Bottas P8 voor zijn zevende puntenfinish in negen Grands Prix dit jaar pakte. Hij scoorde ook in de F1 Sprint in Imola.

– Zijn teamgenoot Zhou Guanyu met de negende plaats zijn beste F1-klassering uit zijn carrière behaalde en zijn eerste punten sinds hij bij zijn debuut in Bahrein scoorde.

– Alfa Romeo voor de tweede keer dit jaar met beide auto’s scoorde.

– Voor Aston Martin Lance Stroll als P10 eindigde – de derde keer dat hij punten scoorde in zijn thuisrace nadat hij in Q1 was uitgeschakeld.

– Teamgenoot Sebastian Vettel niet verder kwam dan P12 – de eerste keer in zijn carrière dat hij in Montreal niet scoorde. Gisteren was het zijn 12e racestart hier.

– Na de DNF van Sergio Perez, Red Bull nu meer mechanische uitvalbeurten heeft dit seizoen dan Ferrari, vier tegen drie.

Resultaten

Pos. Num. Coureur Auto Ronden Tijd Ptn.
1 1 Max Verstappen Red Bull Racing RBPT 70 1:36:21.757 25
2 55 Carlos Sainz* Ferrari 70 +0.993s 19
3 44 Lewis Hamilton Mercedes 70 +7.006s 15
4 63 George Russell Mercedes 70 +12.313s 12
5 16 Charles Leclerc Ferrari 70 +15.168s 10
6 31 Esteban Ocon Alpine Renault 70 +23.890s 8
7 77 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 70 +25.247s 6
8 24 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 70 +26.952s 4
9 14 Fernando Alonso Alpine Renault 70 +29.945s 2
10 18 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes 70 +38.222s 1
11 3 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 70 +43.047s 0
12 5 Sebastian Vettel Aston Martin Aramco Mercedes 70 +44.245s 0
13 23 Alexander Albon Williams Mercedes 70 +44.893s 0
14 10 Pierre Gasly AlphaTauri RBPT 70 +45.183s 0
15 4 Lando Norris McLaren Mercedes 70 +52.145s 0
16 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes 70 +59.978s 0
17 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 70 +68.180s 0
NC 22 Yuki Tsunoda AlphaTauri RBPT 47 DNF 0
NC 47 Mick Schumacher Haas Ferrari 18 DNF 0
NC 11 Sergio Perez Red Bull Racing RBPT 7 DNF 0

* Sainz pakt het bonuspunt voor snelste raceronde.

Archief

Copyright © 2022 Race Experience

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.