GP van Spanje Feiten & Statistieken: Verstappen grijpt leiding WK – Leclerc valt uit

Photo by Mark Thompson/Getty Images

Vorige week openden we het verslag met; Finisht ie, dan wint ie! En die regel geldt nog steeds. Verstappen weet na de Grand Prix van Emilia Romagna en Miami ook de Grand Prix van Spanje op zijn naam te schrijven. Een hattrick. Leclerc scoort 0 punten door zijn DNF, waardoor Max de leiding in het WK van de Monegask overneemt. 

Leclerc, Leclerc, Leclerc en Leclerc. De Vrije trainingen én de kwalificatie. Constant was Charles Leclerc de snelste op het Circuit de Barcelona-Catalunya. En ook op de zondag leek het lange tijd goed te gaan voor de (toen nog) leider van het WK. De Ferrari coureur wist mede dankzij een fout van Verstappen een groot gat te slaan, maar een onbekend probleem aan de krachtbron dwong Leclerc ertoe zijn auto in de 28e ronde in de pit te parkeren. 

Een goede start van Perez en een tegenvallende voor Sainz. Verder komen de mannen in de startopstelling de eerste bochten door. Na een touché met Magnussen, een paar bochten later, loopt Hamilton een lekke band op en moet hij zijn wedstrijd vanaf de staart vervolgen. Ondanks de goede ontwikkelingen binnen het team van Mercedes dit weekend lijkt, de zevenvoudig wereldkampioen de handdoek te werpen. Maar P8 is nog mogelijk, klinkt het over de board radio van Lewis, en de Brit rijdt door. 

In de zevende ronde van de GP van Spanje geeft Sainz zijn matige start een passend vervolg. De Spanjaard spint, belandt tijdens zijn thuis-Grand Prix in het grind en valt terug tot P10. En dan, twee rondes later, zien we op precies hetzelfde punt opeens de Red Bull van Verstappen in het grind. Ook de Nederlander verliest de controle en valt terug tot achter Perez. Nadat Verstappen door zijn teamgenoot voorbij gelaten is, zit ie op de staart van Russel. Problemen met de DRS, de achtervleugel opent niet, zorgen ervoor dat Max niet langs de Mercedes komt. Een mooi gevecht met de Brit, inclusief felle woorden over de board radio volgt, maar een passeeractie blijft uit.

Terwijl Verstappen en Russel nog steeds in gevecht zijn, rijdt daar ineens tergend langzaam een Ferrari over het asfalt. De bolide van Leclerc heeft technische problemen en verliest power. Einde Grote Prijs van Spanje voor de Monegask. En zo ligt George Russel aan de leiding. Verstappen duikt naar binnen voor zijn tweede stop. Perez, die wél hulp krijgt van zijn DRS, is in de tussentijd naar Russel toegereden en passeert de Brit in de 31 ronde. 

Op het moment dat Verstappen op zijn nieuwe banden tot de staart van Russel is gereden, duikt ook hij naar binnen voor een nieuw setje. In de 45e ronde maakt Verstappen, onder toeziend oog van de trotse Horner, zijn derde stop. Een ‘gratis stop’, want de Nederlander komt voor Russel weer op de baan. Opnieuw moet Perez zijn teamgenoot een aantal rondes later voorbij laten, tot ongenoegen van de Mexicaan. ‘Thank you, mate’ klinkt het over de board radio. 

Verstappen kan de voor hem zo speciale Grand Prix van Spanje rustig uitrijden en weet dat hij de leiding in het WK overneemt van Leclerc. Perez wordt knap tweede. Daarachter lijkt het, ondanks dat Hamilton de race in de beginfase van de wedstrijd wou opgeven, een drie-viertje te worden voor Mercedes. Hamilton heeft zich sterk teruggevochten tot P4, maar moet in de slotfase gas terugnemen van het team en verliest zo de vierde plek aan Sainz. Russel wordt derde. 

Verstappen komt op op 110 punten en Leclerc blijft steken op 104. Zo zijn we na 6 GP’s dat enorme gat tussen beide alweer vergeten. Ook bij de constructeurs voert Red Bull de ranglijst nu aan. Volgende week racen we op het legendarische stratencircuit van Monaco. Weet Max Verstappen zijn voorsprong in het WK daar vast te houden, dan wel te vergroten? We gaan ‘t zien. Zondagmiddag, 15.00u, de Grand Prix van Monaco.

Wist u dat?

– Verstappen zes jaar na zijn eerste overwinning in zijn F1-carrière won – tijdens zijn Red Bull-debuut in Barcelona – en daarmee de jongste winnaar werd in de geschiedenis.

– Het zijn 24e overwinning is en dat geeft hem meer overwinningen dan vriendin Kelly’s vader, drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet.

– Verstappen dit seizoen elke keer gewonnen heeft toen hij de geblokte vlag zag.

– Hij voor het eerst in 2022 de leiding neemt in het kampioenschap – hij 46 punten achterstand had op Charles Leclerc na de Grand Prix van Australië, slechts drie races geleden.

– Met een tweede plaats zorgde zijn teamgenoot Sergio Perez voor Red Bulls tweede een-tweetje in de laatste drie races, in het weekend van Dietrich Mateschitz’ 78ste verjaardag.- Het was Perez’ eerste podiumfinish op dit circuit na 11 eerdere bezoeken in de F1 en vier GP2 starts.

– Het ook zijn derde P2-finish was van het seizoen – evenveel als hij in de rest van zijn carrière bij elkaar had gereden.

– Red Bull het constructeurskampioenschap leidt voor het eerst sinds voor de Britse Grand Prix van 2021.

– Mercedes’ George Russell (P3) nu de enige coureur is die dit seizoen in elke race heeft gescoord.

– Voor Russell het zijn tweede podium was van het jaar, en zijn derde podium in zijn carrière na Spa 2021 met Williams en Australië in 2022.

– Met P4 voor Ferrari Carlos Sainz in Spanje zijn allereerste top-vijf-finish behaalde op eigen bodem, ook al scoorde hij hier in alle acht starts.

– Met P5 voor Mercedes Lewis Hamilton zijn derde top-vijf-klassering van het seizoen behaalde, maar het betekende het einde van zijn reeks van vijf opeenvolgende racezeges in Catalunya.

– Bij Alfa Romeo  Valtteri Bottas eindigde op P6 voor zijn derde top-zes van het seizoen, hoewel hij in de laatste twee races op rij twee plaatsen verloor in de laatste ronden.

– Die P6 de beste finish was voor het Alfa Romeo-team op dit circuit in 10 jaar.

– Esteban Ocon als P7 eindigde voor Alpine en nu in vijf van de eerste zes races van dit seizoen heeft gescoord.

– In het zusje Alpine Fernando Alonso P9 werd – pas zijn tweede puntenfinish in zijn laatste zes starts in zijn thuisrace (hij was ook achtste in 2018).

– McLaren’s Lando Norris ondanks ziekte als P8 naar huis kwam en daarmee evenaarde zijn resultaat in de Grand Prix van Spanje van 2021.

– Met P10 Yuki Tsunoda voor de derde keer dit jaar punten scoorde, en AlphaTauri dit seizoen nog maar één keer niet gescoord heeft (in Miami).

– Na zijn terugtrekking vanaf de leiding in de race voor Ferrari, Charles Leclerc’s eindigde zijn langste actieve finish streak (het was 16 Grands Prix op rij sinds Hongarije 2021).

– Leclerc de eerste uitvaller was in Spanje in twee van de laatste drie races hier.

Uitslag:

Positie Nummer Coureur Auto Ronden Tijd Ptn.
1 1 Max Verstappen Red Bull Racing RBPT 66 1:37:20.475 25
2 11 Sergio Perez Red Bull Racing RBPT 66 +13.072s 19
3 63 George Russell Mercedes 66 +32.927s 15
4 55 Carlos Sainz Ferrari 66 +45.208s 12
5 44 Lewis Hamilton Mercedes 66 +54.534s 10
6 77 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 66 +59.976s 8
7 31 Esteban Ocon Alpine renault 66 +75.397s 6
8 4 Lando Norris Mclaren Mercedes 66 +83.235s 4
9 14 Fernando Alonso Alpine RENAULT 65 +1 lap 2
10 22 Yuki Tsunoda AlphaTauri RBPT 65 +1 lap 1
11 5 Sebastian Vettel Aston Martin Aramco Mercedes 65 +1 lap 0
12 3 Daniel Ricciardo Mclaren Mercedes 65 +1 lap 0
13 10 Pierre Gasly AlphaTauri RBPT 65 +1 lap 0
14 47 Mick Schumacher Haas Ferrari 65 +1 lap 0
15 18 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes 65 +1 lap 0
16 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes 64 +2 laps 0
17 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 64 +2 laps 0
18 23 Alexander Albon Williams Mercedes 64 +2 laps 0
NC 24 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 28 DNF 0
NC 16 Charles Leclerc Ferrari 27 DNF 0Archief

Copyright © 2022 Race Experience

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.