GP van Spanje Feiten & Statistieken: Verstappen grijpt leiding WK – Leclerc valt uit

Photo by Mark Thompson/Getty Images

Vorige week openden we het verslag met; Finisht ie, dan wint ie! En die regel geldt nog steeds. Verstappen weet na de Grand Prix van Emilia Romagna en Miami ook de Grand Prix van Spanje op zijn naam te schrijven. Een hattrick. Leclerc scoort 0 punten door zijn DNF, waardoor Max de leiding in het WK van de Monegask overneemt. 

Leclerc, Leclerc, Leclerc en Leclerc. De Vrije trainingen én de kwalificatie. Constant was Charles Leclerc de snelste op het Circuit de Barcelona-Catalunya. En ook op de zondag leek het lange tijd goed te gaan voor de (toen nog) leider van het WK. De Ferrari coureur wist mede dankzij een fout van Verstappen een groot gat te slaan, maar een onbekend probleem aan de krachtbron dwong Leclerc ertoe zijn auto in de 28e ronde in de pit te parkeren. 

Een goede start van Perez en een tegenvallende voor Sainz. Verder komen de mannen in de startopstelling de eerste bochten door. Na een touché met Magnussen, een paar bochten later, loopt Hamilton een lekke band op en moet hij zijn wedstrijd vanaf de staart vervolgen. Ondanks de goede ontwikkelingen binnen het team van Mercedes dit weekend lijkt, de zevenvoudig wereldkampioen de handdoek te werpen. Maar P8 is nog mogelijk, klinkt het over de board radio van Lewis, en de Brit rijdt door. 

In de zevende ronde van de GP van Spanje geeft Sainz zijn matige start een passend vervolg. De Spanjaard spint, belandt tijdens zijn thuis-Grand Prix in het grind en valt terug tot P10. En dan, twee rondes later, zien we op precies hetzelfde punt opeens de Red Bull van Verstappen in het grind. Ook de Nederlander verliest de controle en valt terug tot achter Perez. Nadat Verstappen door zijn teamgenoot voorbij gelaten is, zit ie op de staart van Russel. Problemen met de DRS, de achtervleugel opent niet, zorgen ervoor dat Max niet langs de Mercedes komt. Een mooi gevecht met de Brit, inclusief felle woorden over de board radio volgt, maar een passeeractie blijft uit.

Terwijl Verstappen en Russel nog steeds in gevecht zijn, rijdt daar ineens tergend langzaam een Ferrari over het asfalt. De bolide van Leclerc heeft technische problemen en verliest power. Einde Grote Prijs van Spanje voor de Monegask. En zo ligt George Russel aan de leiding. Verstappen duikt naar binnen voor zijn tweede stop. Perez, die wél hulp krijgt van zijn DRS, is in de tussentijd naar Russel toegereden en passeert de Brit in de 31 ronde. 

Op het moment dat Verstappen op zijn nieuwe banden tot de staart van Russel is gereden, duikt ook hij naar binnen voor een nieuw setje. In de 45e ronde maakt Verstappen, onder toeziend oog van de trotse Horner, zijn derde stop. Een ‘gratis stop’, want de Nederlander komt voor Russel weer op de baan. Opnieuw moet Perez zijn teamgenoot een aantal rondes later voorbij laten, tot ongenoegen van de Mexicaan. ‘Thank you, mate’ klinkt het over de board radio. 

Verstappen kan de voor hem zo speciale Grand Prix van Spanje rustig uitrijden en weet dat hij de leiding in het WK overneemt van Leclerc. Perez wordt knap tweede. Daarachter lijkt het, ondanks dat Hamilton de race in de beginfase van de wedstrijd wou opgeven, een drie-viertje te worden voor Mercedes. Hamilton heeft zich sterk teruggevochten tot P4, maar moet in de slotfase gas terugnemen van het team en verliest zo de vierde plek aan Sainz. Russel wordt derde. 

Verstappen komt op op 110 punten en Leclerc blijft steken op 104. Zo zijn we na 6 GP’s dat enorme gat tussen beide alweer vergeten. Ook bij de constructeurs voert Red Bull de ranglijst nu aan. Volgende week racen we op het legendarische stratencircuit van Monaco. Weet Max Verstappen zijn voorsprong in het WK daar vast te houden, dan wel te vergroten? We gaan ‘t zien. Zondagmiddag, 15.00u, de Grand Prix van Monaco.

 

Archief

Copyright © 2023 Race Experience

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.