GP van Miami Feiten & Statistieken: Opnieuw is Verstappen de beste – Ook Safety Car helpt Leclerc niet

Photo by Chris Graythen/Getty Images.

Finisht ie, dan wint ie! Na de puntloze edities in Bahrein en Australië, was de Grand Prix van Miami de derde race waar Verstappen wél de eindstreep wist te halen. Al deze GP’s schreef de Nederlander op z’n naam. En daarmee verkleint Max zijn achterstand op Leclerc verder tot 19 punten. De Monegask finishte in Florida als tweede. Sainz eindigde als derde.

Voor het eerst deed de Formule 1 het nieuwe Miami International Autordrome aan. Een mooi stratencircuit rondom het Hard Rock Stadium in Miami Gardens, de thuishaven van de Miami Dolphins. Inclusief nep-haven, maar daar is wel genoeg over gezegd en geschreven. In eerste instantie was het Ferrari dat de meeste indruk maakte in de Verenigde Staten. Leclerc en Sainz zaten er tijdens de vrije trainingen al goed bij en waren ook tijdense de kwalificatie het sterkst. Leclerc kwalificeerde zich naar P1, Sainz naar P2. Mede dankzij een foutje in zijn laatste poging kwam Verstappen niet verder dan P3. 

Werk aan de winkel voor Verstappen zondagavond, met de twee Ferrari’s voor zich. Na één bocht was daar echter nog maar één rode bolide van over. Verstappen is beter weg dan Sainz en passeert de Spanjaard knap. Daarachter worden, zoals gebruikelijk dit jaar, weer mooie duels uitgevochten. Zo weet bijvoorbeeld Hamilton knap 2 plekken te winnen ten koste van Alonso en Gasly, nadat de Brit een matige start kende. 

Op naar Leclerc, is dan het devies voor Verstappen. En ook dat lukt vrij snel. Verstappen dicht het gat van iets meer dan 1 seconde, komt met de overspeed van de RB18 ten opzichte van de Ferrari én DRS tot de staart van Leclerc en passeert de Monegask op start-finish. Een klein foutje van Charles Leclerc zorgt ervoor dat Verstappen kan wegrijden.

Vlak na de inhaalactie van Verstappen op Leclerc, lijkt ook Perez een aanval voor te bereiden. De Mexicaan nadert Sainz, maar verliest dan op het rechte stuk plots wat vermogen. Tot een aanval komt het niet. In ronde 25 duikt Leclerc van de kop als eerst naar binnen. Twee rondes later volgt Verstappen. Beide coureurs wisselen naar de harde compound. 

Het lijkt een vrij soepele overwinning voor Verstappen te worden. De Nederlander heeft ruim 7 seconden voorsprong op Leclerc op het moment dat Gasly en Norris elkaar in de 41e ronde raken. Norris verliest zijn rechter achterband en spint over het circuit, met een (Virtual) Safety Car als gevolg. Van de top vier duikt alleen Perez naar binnen voor nieuwe mediums. Op het moment dat Bernd Maylander de baan verlaat, zijn er nog 10 rondes te rijden.

De rondes tikken weg, en Leclerc blijft maar binnen DRS-afstand van Verstappen. Maar tot een échte aanval komt het niet. Daarachter wél. Perez probeert het bij Sainz, maar het lukt de Mexicaan niet om zijn Red Bull, met alle vermogens-problemen, voorbij de Ferrari te krijgen. Ondertussen vechten de Mercedes-coureurs Hamilton en Russel om plek vijf, met Russel als uiteindelijke winnaar. Met nog 3 rondes voor de boeg is de pijp leeg bij Leclerc. Hij krijgt zijn Ferrari niet voorbij Verstappen en staakt de aanval. Na Saudi-Arabië en Emilia-Romagna is het ook in tijdens de Grand Prix van Miami Verstappen die als eerst de finish passeert. 

Met de 25 punten voor de overwinnen én het extra punt voor de snelste ronde haalt Verstappen opnieuw het maximale resultaat. Hiermee komt de Nederlander op 85 punten. Leclerc beperkt de schade door 18 punten mee naar huis te nemen. De Monegask komt op 104 punten en behoudt daarmee ruimschoots zijn koppositie in de WK-stand. Voor de volgende Grand Prix reist het Formule 1-circus af naar Barcelona voor de GP van Spanje. Op 22 mei vindt de zesde Grand Prix van het seizoen plaats op Circuit de Barcelona-Catalunya.

Wist u dat:

– Max Verstappen in zijn eerste seizoen autoracen in 2014 in Palm Beach en in Homestead won, en hij won gisteren in Miami.

– Het zijn tweede opeenvolgende zege was in de Verenigde Staten na zijn overwinning in Austin in 2021.

– Verstappen vandaag de top-10 binnen schoof in all-time podiumfinishes en daarmee David Coulthard voor ging.

– Vóór vandaag Verstappen slechts één keer gewonnen had op zijn eerste bezoek aan een circuit – zijn thuiscircuit Zandvoort in 2021.

– Verstappen vandaag op P3 startte – sinds de Grand Prix van de Verenigde Staten van 2005 in Indianapolis, toen Michael Schumacher vanaf P5 won, heeft niemand meer van onder de eerste rij gewonnen in de VS.

– In P2 Charles Leclerc zijn eerste podiumfinish behaalde in de VS – en zijn 17e podium in zijn carrière.

– Leclerc – in wagen 16 – vandaag zijn 16e opeenvolgende racefinish behaalde, de langste reeks in de F1 op dit moment.

– Carlos Sainz vandaag de derde plaats voor Ferrari pakte, nadat hij in de vorige twee races samen slechts één ronde had gereden.

– Beide Ferrari’s het podium haalden voor de derde keer in vijf races dit jaar. Dat is in 2020 of 2021 nog nooit gebeurd.

– Sergio Perez als vierde eindigde voor Red Bull, wat betekent dat hij dit seizoen in elke race in de top vier zou zijn geëindigd, ware het niet dat hij in de laatste ronde van Bahrein een mechanisch defect kreeg.

– Met P5 voor Mercedes George Russell zijn record als de enige coureur die dit seizoen in elke race in de top vijf eindigde handhaafde.

– Met P6 zijn teamgenoot Lewis Hamilton in de Verenigde Staten voor het eerst in zijn F1-carrière buiten de top vier eindigde.

– Alfa Romeo’s Valtteri Bottas in de slotfase twee plaatsen op de Mercedessen verloor en eindigde op P7. In vier van de eerste vijf races van dit jaar eindigde hij al in de top acht.

– Esteban Ocon P8 was voor Alpine. De Fransman startte als laatste op de grid, scoorde voor de vierde keer in vijf Grands Prix en heeft teamgenoot Fernando Alonso in elke race in 2022 verslagen.

– Alonso thuis kwam als P9 – pas zijn tweede puntenfinish van het jaar (hij was ook negende in Bahrein).

– Met P10 Alex Albon een punt scoorde op de 45e verjaardag van het debuut van Williams Grand Prix Engineering in de GP van Spanje in 1977.

– Voor McLaren’s Lando Norris een reeks van 15 races vandaag eindigde door een botsing met AlphaTauri’s Pierre Gasly.

 

Uitslag:

Pos No Coureur Auto Ronden Tijd Ptn.
1 1 Max Verstappen* Red Bull Racing RBPT 57 1:34:24.258 26
2 16 Charles Leclerc Ferrari 57 +3.786s 18
3 55 Carlos Sainz Ferrari 57 +8.229s 15
4 11 Sergio Perez Red Bull Racing RBPT 57 +10.638s 12
5 63 George Russell Mercedes 57 +18.582s 10
6 44 Lewis Hamilton Mercedes 57 +21.368s 8
7 77 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 57 +25.073s 6
8 31 Esteban Ocon Alpine Renault 57 +28.386s 4
9 23 Alexander Albon Williams Mercedes 57 +32.365s 2
10 18 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes 57 +37.026s 1
11 14 Fernando Alonso Alpine Renault 57 +37.128s 0
12 22 Yuki Tsunoda Alphatauri RBPT 57 +40.146s 0
13 3 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 57 +40.902s 0
14 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes 57 +49.936s 0
15 47 Mick Schumacher Haas Ferrari 57 +73.305s 0
16 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 56 DNF 0
17 5 Sebastian Vettel Aston Martin Aramco Mercedes 54 DNF 0
NC 10 Pierre Gasly Alphatauri RBPT 45 DNF 0
NC 4 Lando Norris McLaren Mercedes 39 DNF 0
NC 24 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 6 DNF 0

* Verstappen scoorde ook het bonuspunt voor snelste raceronde.

Archief

Copyright © 2022 Race Experience

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.