GP van Miami Feiten & Statistieken: Opnieuw is Verstappen de beste – Ook Safety Car helpt Leclerc niet
F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

GP van Miami Feiten & Statistieken: Opnieuw is Verstappen de beste – Ook Safety Car helpt Leclerc niet

9 mei 2022 - teun

Photo by Chris Graythen/Getty Images.

Finisht ie, dan wint ie! Na de puntloze edities in Bahrein en Australië, was de Grand Prix van Miami de derde race waar Verstappen wél de eindstreep wist te halen. Al deze GP’s schreef de Nederlander op z’n naam. En daarmee verkleint Max zijn achterstand op Leclerc verder tot 19 punten. De Monegask finishte in Florida als tweede. Sainz eindigde als derde.

Voor het eerst deed de Formule 1 het nieuwe Miami International Autordrome aan. Een mooi stratencircuit rondom het Hard Rock Stadium in Miami Gardens, de thuishaven van de Miami Dolphins. Inclusief nep-haven, maar daar is wel genoeg over gezegd en geschreven. In eerste instantie was het Ferrari dat de meeste indruk maakte in de Verenigde Staten. Leclerc en Sainz zaten er tijdens de vrije trainingen al goed bij en waren ook tijdense de kwalificatie het sterkst. Leclerc kwalificeerde zich naar P1, Sainz naar P2. Mede dankzij een foutje in zijn laatste poging kwam Verstappen niet verder dan P3. 

Werk aan de winkel voor Verstappen zondagavond, met de twee Ferrari’s voor zich. Na één bocht was daar echter nog maar één rode bolide van over. Verstappen is beter weg dan Sainz en passeert de Spanjaard knap. Daarachter worden, zoals gebruikelijk dit jaar, weer mooie duels uitgevochten. Zo weet bijvoorbeeld Hamilton knap 2 plekken te winnen ten koste van Alonso en Gasly, nadat de Brit een matige start kende. 

Op naar Leclerc, is dan het devies voor Verstappen. En ook dat lukt vrij snel. Verstappen dicht het gat van iets meer dan 1 seconde, komt met de overspeed van de RB18 ten opzichte van de Ferrari én DRS tot de staart van Leclerc en passeert de Monegask op start-finish. Een klein foutje van Charles Leclerc zorgt ervoor dat Verstappen kan wegrijden.

Vlak na de inhaalactie van Verstappen op Leclerc, lijkt ook Perez een aanval voor te bereiden. De Mexicaan nadert Sainz, maar verliest dan op het rechte stuk plots wat vermogen. Tot een aanval komt het niet. In ronde 25 duikt Leclerc van de kop als eerst naar binnen. Twee rondes later volgt Verstappen. Beide coureurs wisselen naar de harde compound. 

Het lijkt een vrij soepele overwinning voor Verstappen te worden. De Nederlander heeft ruim 7 seconden voorsprong op Leclerc op het moment dat Gasly en Norris elkaar in de 41e ronde raken. Norris verliest zijn rechter achterband en spint over het circuit, met een (Virtual) Safety Car als gevolg. Van de top vier duikt alleen Perez naar binnen voor nieuwe mediums. Op het moment dat Bernd Maylander de baan verlaat, zijn er nog 10 rondes te rijden.

De rondes tikken weg, en Leclerc blijft maar binnen DRS-afstand van Verstappen. Maar tot een échte aanval komt het niet. Daarachter wél. Perez probeert het bij Sainz, maar het lukt de Mexicaan niet om zijn Red Bull, met alle vermogens-problemen, voorbij de Ferrari te krijgen. Ondertussen vechten de Mercedes-coureurs Hamilton en Russel om plek vijf, met Russel als uiteindelijke winnaar. Met nog 3 rondes voor de boeg is de pijp leeg bij Leclerc. Hij krijgt zijn Ferrari niet voorbij Verstappen en staakt de aanval. Na Saudi-Arabië en Emilia-Romagna is het ook in tijdens de Grand Prix van Miami Verstappen die als eerst de finish passeert. 

Met de 25 punten voor de overwinnen én het extra punt voor de snelste ronde haalt Verstappen opnieuw het maximale resultaat. Hiermee komt de Nederlander op 85 punten. Leclerc beperkt de schade door 18 punten mee naar huis te nemen. De Monegask komt op 104 punten en behoudt daarmee ruimschoots zijn koppositie in de WK-stand. Voor de volgende Grand Prix reist het Formule 1-circus af naar Barcelona voor de GP van Spanje. Op 22 mei vindt de zesde Grand Prix van het seizoen plaats op Circuit de Barcelona-Catalunya.

ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2023 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.

Winkelmand (0)

Geen producten in de winkelwagen.

Andere wensen? Vraag het ons!

Product
{{ currentProduct }}