GP van Emilia Romagna Feiten & Statistieken: Grand Slam voor Verstappen op Imola – Leclerc té gretig

Photo by Mark Thompson/Getty Images

Het is nog vroeg in het seizoen, maar de druk zat er flink op tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna. Erop of eronder op Imola. En dat werd erop, en hoe! Een oppermachtige Verstappen was op elk vlak de beste in Italië. De Nederlander was de snelste tijdens de kwalificatie, wist de eerste sprintrace van het seizoen op zijn naam te schrijven en was ook tijdens de race op zondag overtuigend. Snelste ronde? Ook die! Volle punten mee naar huis!

Op een nat circuit was het in eerste instantie Ferrari dat opnieuw de meeste indruk maakte. Tijdens de eerste vrije training was Leclerc veruit de snelste, gevolgd door Sainz. Op een flinke afstand volgde Verstappen met de derde tijd. Diezelfde dag was het al tijd voor de kwalificatie in verband met de sprintrace van zaterdag. Op een kletsnat Autodrome Enzo e Dino Ferrari regende het rode vlaggen. Ondanks een flinke lift van Verstappen, die vanwege een schuiver van Bottas gele vlaggen te zien kreeg, noteerde Verstappen met nog een paar minuten op de klok de snelste tijd in Q3. Een tijd die, mede dankzij verslechterende omstandigheden, genoeg bleek voor pole tijdens de sprintrace.

Een slechte start van de Nederlander gaf Leclerc de kans om direct de eerste plek over te nemen. Lange tijd leek er voor de Monegask tijdens de sprintrace weinig aan de hand, met een comfortabele voorsprong op Verstappen. Tot de slotfase van de 21 rondes durende sprintrace. Verstappen dicht het gat en in de voorlaatste ronde herovert de Nederlander P1. Acht punten in de pocket, en pole position op zondag.

Ditmaal een betere start Verstappen, in tegenstelling tot de leider in het wereldkampioenschap. Leclerc valt terug tot devovierde stek, achter Perez en Norris. Voor zijn Ferrari-collega Sainz zit het er dan al op. Na contact met Riccimardo spint de Spanjaard en eindigt zijn GP van Emilia Romagna in het grind. Een sterk optreden van Verstappen volgt, terwijl Leclerc vrij snel P3 terug pakt ten koste Norris. Nadat de Nederlander onder meer Hamilton op een ronde heeft gezet, gaat Leclerc naar binnen om de snelste ronde neer te zetten voor dat extra WK-punt.

Dertien rondes voor het einde komt Leclerc binnen voor nieuwe, zachte banden. Red Bull reageert en stuurt ook Perez naar binnen. Leclerc rijdt de snelste ronde en wil dan tóch ook nog de strijd aan gaan met Perez voor P2. De Monegask neemt volle bak risico om de aansluiting met de Mexicaan te vinden en stuitert van de curbstones, spint en belandt in de banden. Gelukkig voor hem kan ie wel verder, en weet hij zich met nog 10 rondes voor de boeg terug te knokken tot P6. Ondertussen is ook Verstappen naar binnen gegaan voor de zachte band en pakt de Nederlander de snelste ronde. Perez eindigt als tweede en Norris pakt knap de derde plek.

Verstappen kan na zijn Grand Slam 34 punten bijschrijven. Acht voor de sprintrace, 25 voor de overwinning en 1 voor de snelste ronde, en komt daarmee op 59 punten. Leclerc moet het in Imola doen met 15 punten (7+8). Verstappen verkleind daarmee de achterstand op de leider in het wereldkampioenschap tot 27 punten en klimt naar de tweede plek. Op 8 mei staat de volgende Grand Prix op het programma. Op het Miami International Autodrome (Miami, VS) is het aan Verstappen om het gat verder te dichten.

Archief

Copyright © 2023 Race Experience

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.