GP van Emilia Romagna Feiten & Statistieken: Grand Slam voor Verstappen op Imola – Leclerc té gretig

Photo by Mark Thompson/Getty Images

Het is nog vroeg in het seizoen, maar de druk zat er flink op tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna. Erop of eronder op Imola. En dat werd erop, en hoe! Een oppermachtige Verstappen was op elk vlak de beste in Italië. De Nederlander was de snelste tijdens de kwalificatie, wist de eerste sprintrace van het seizoen op zijn naam te schrijven en was ook tijdens de race op zondag overtuigend. Snelste ronde? Ook die! Volle punten mee naar huis!

Op een nat circuit was het in eerste instantie Ferrari dat opnieuw de meeste indruk maakte. Tijdens de eerste vrije training was Leclerc veruit de snelste, gevolgd door Sainz. Op een flinke afstand volgde Verstappen met de derde tijd. Diezelfde dag was het al tijd voor de kwalificatie in verband met de sprintrace van zaterdag. Op een kletsnat Autodrome Enzo e Dino Ferrari regende het rode vlaggen. Ondanks een flinke lift van Verstappen, die vanwege een schuiver van Bottas gele vlaggen te zien kreeg, noteerde Verstappen met nog een paar minuten op de klok de snelste tijd in Q3. Een tijd die, mede dankzij verslechterende omstandigheden, genoeg bleek voor pole tijdens de sprintrace.

Een slechte start van de Nederlander gaf Leclerc de kans om direct de eerste plek over te nemen. Lange tijd leek er voor de Monegask tijdens de sprintrace weinig aan de hand, met een comfortabele voorsprong op Verstappen. Tot de slotfase van de 21 rondes durende sprintrace. Verstappen dicht het gat en in de voorlaatste ronde herovert de Nederlander P1. Acht punten in de pocket, en pole position op zondag.

Ditmaal een betere start Verstappen, in tegenstelling tot de leider in het wereldkampioenschap. Leclerc valt terug tot devovierde stek, achter Perez en Norris. Voor zijn Ferrari-collega Sainz zit het er dan al op. Na contact met Riccimardo spint de Spanjaard en eindigt zijn GP van Emilia Romagna in het grind. Een sterk optreden van Verstappen volgt, terwijl Leclerc vrij snel P3 terug pakt ten koste Norris. Nadat de Nederlander onder meer Hamilton op een ronde heeft gezet, gaat Leclerc naar binnen om de snelste ronde neer te zetten voor dat extra WK-punt.

Dertien rondes voor het einde komt Leclerc binnen voor nieuwe, zachte banden. Red Bull reageert en stuurt ook Perez naar binnen. Leclerc rijdt de snelste ronde en wil dan tóch ook nog de strijd aan gaan met Perez voor P2. De Monegask neemt volle bak risico om de aansluiting met de Mexicaan te vinden en stuitert van de curbstones, spint en belandt in de banden. Gelukkig voor hem kan ie wel verder, en weet hij zich met nog 10 rondes voor de boeg terug te knokken tot P6. Ondertussen is ook Verstappen naar binnen gegaan voor de zachte band en pakt de Nederlander de snelste ronde. Perez eindigt als tweede en Norris pakt knap de derde plek.

Verstappen kan na zijn Grand Slam 34 punten bijschrijven. Acht voor de sprintrace, 25 voor de overwinning en 1 voor de snelste ronde, en komt daarmee op 59 punten. Leclerc moet het in Imola doen met 15 punten (7+8). Verstappen verkleind daarmee de achterstand op de leider in het wereldkampioenschap tot 27 punten en klimt naar de tweede plek. Op 8 mei staat de volgende Grand Prix op het programma. Op het Miami International Autodrome (Miami, VS) is het aan Verstappen om het gat verder te dichten.

Wist je dat?

 • Gisteren het pas de tweede keer was dat Red Bull een één-twee finishte in het hybride tijdperk (de andere was Maleisië 2016 toen Daniel Ricciardo Verstappen naar huis leidde).
 • Verstappen dit jaar elke keer dat hij de geblokte vlag heeft gezien heeft gewonnen (twee Grands Prix en één F1 Sprint).
 • Verstappen de pole, de overwinning, de snelste ronde pakte en elke ronde leidde – de eerste grand slam-overwinning in de geschiedenis van de F1 waarbij een coureur in hetzelfde weekend twee keer de eerste plaats op de grid pakte.
 • Gisteren het ook de eerste keer was in de geschiedenis van F1 dat er opeenvolgende grand slams waren voor verschillende constructeurs/rijders (Leclerc, natuurlijk, won de vorige keer voor Ferrari in Australië vanaf pole, pakte de snelste ronde en leidde elke ronde)
 • Red Bull nog nooit eerder met beide auto’s in Imola had gescoord.
 • Lando Norris nog nooit eerder op het podium stond in opeenvolgende races op hetzelfde circuit – hij was vandaag derde voor McLaren, net als vorig jaar in Imola.
 • In feite Norris nu bij de laatste drie races in Italië op het podium heeft gestaan (vorig jaar was hij tweede in Monza).
 • George Russell van Mercedes met zijn vierde plaats de enige coureur is die in 2022 bij elke race in de top vijf eindigde.
 • P5 voor Valtteri Bottas het beste resultaat was voor Alfa Romeo sinds Brazilië 2019 (Kimi Raikkonen P4, Antonio Giovinazzi P5).
 • Leclerc in alle drie zijn Imola-starts in de top zes is geëindigd, maar Ferrari heeft hier sinds 2006 geen podium meer behaald.
 • Ondanks de finish op P6 Leclerc na deze race nog steeds meer dan één overwinning plus snelste ronde (meer dan 26 punten) voor staat op Verstappen door op p6 te finishen
 • Met Yuki Tsunoda P7 en Pierre Gasly P12 AlphaTauri hier precies hetzelfde resultaat had als in 2021, maar dan met hun coureurs andersom.
 • Met Sebastian Vettel P8 en Lance Stroll P10 Aston Martin voor het eerst scoorde in 2022.
 • Na de eerste vier races nu alle 10 teams gescoord hebben – dat is sinds het seizoen 2018 niet meer gebeurd.
 • Kevin Magnussen, P9 voor Haas, in drie van de eerste vier Grands Prix van dit jaar gescoord heeft, nadat het team in de voorgaande 28 races puntloos was.
 • Carlos Sainz slechts één ronde afgelegd heeft in de laatste twee Grands Prix – na een finishreeks van 31 races daarvoor.
 • Op P13 Mercedes’ Lewis Hamilton voor het eerst sinds Mexico 2017 een ronde achter Max Verstappen eindigde.
 • De laatste keer dat Hamilton zo laag eindigde in een race 18e in Azerbeidzjan was vorig jaar, maar dat was nadat hij bij de laatste herstart met nog twee ronden te gaan de vluchtweg op ging, terwijl hij aan de leiding lag.
 • Alpine’s Esteban Ocon P14 was, waarmee een einde kwam aan een zeven races durende scoringsreeks voor de Fransman.

Uitslag:

Pos No Coureur TEAM Ronden Tijd Ptn.
1 1 Max Verstappen* RedBull Racing RBPT 63 1:32:07.986 26
2 11 Sergio Perez RedBull Racing RBPT 63 +16.527s 18
3 4 Lando Norris McLaren Mercedes 63 +34.834s 15
4 63 George Russell Mercedes 63 +42.506s 12
5 77 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 63 +43.181s 10
6 16 Charles Leclerc Ferrari 63 +56.072s 8
7 22 Yuki Tsunoda Alphatauri RBPT 63 +61.110s 6
8 5 Sebastian Vettel Aston Martin Aramco Mercedes 63 +70.892s 4
9 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 63 +75.260s 2
10 18 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes 62 +1 lap 1
11 23 Alexander Albon Williams Mercedes 62 +1 lap 0
12 10 Pierre Gasly Alphatauri RBPT 62 +1 lap 0
13 44 Lewis Hamilton Mercedes 62 +1 lap 0
14 31 Esteban Ocon Alpine Renault 62 +1 lap 0
15 24 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 62 +1 lap 0
16 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes 62 +1 lap 0
17 47 Mick Schumacher Haas Ferrari 62 +1 lap 0
18 3 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 62 +1 lap 0
NC 14 Fernando Alonso Alpine Renault 6 DNF 0
NC 55 Carlos Sainz Ferrari 0 DNF 0

* Vestappen pakt het bonuspunt voor snelste raceronde.

Archief

Copyright © 2022 Race Experience

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
 • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.