Saoedische GP Feiten & Statistieken: Bizarre race in Saoedi-Arabië – Met een gelijke stand naar Abi Dhabi.

Photo by Getty Images / Red Bull Content Pool.

 

Wat. Een. Bizarre. Race. Dat het een ander weekend zou worden dan anders werd zaterdag al duidelijk. Na 26 ongeëvenaarde bochten was de 27e net één te veel voor Verstappen. Met zo’n drie tienden voorsprong op Hamilton raakte Max in het allesbeslissende kwalificatierondje de muur van het smalle circuit in Saoedi-Arabië. Weg Pole. De tot dan toe snelste tijd van de Nederlander bleek genoeg voor een derde plaats achter de Brit en zijn Finse teamgenoot.   

 

Op het stratencircuit van Jeddah wordt inhalen een lastig verhaal en dus kon het wel eens een saaie race worden, dachten velen van te voren. Uiteraard zouden we een aantal Safety Cars zien, maar een hele spectaculaire race? Nee.

 

Niets was minder waar, bleek uiteindelijk. De start verliep vrij rustig. Over het algemeen kwamen de rijders in de startvolgorde door de eerste paar bochten. Na zo’n tien rondjes begon het spektakel. Mick Schumacher parkeerde zijn bolide in de muur, waarop Safety Car nummer 1 de baan betradt. Hamilton en Bottas doken naar binnen voor een pitstop, waar Max op de baan bleef. Vrij onverwacht veranderde de situatie in Code Rood. Met Max op P1 moesten de coureurs naar binnen en kon Verstappen alsnog ‘gratis’ van banden wisselen. 

 

Met 14 rondes achter de rug volgde een staande herstart. Hamilton (met warmere banden nadat hij Max dwong om langer te moeten wachten) kwam veel beter weg. Hij leek als eerste door bocht 1 te komen. Met de nadruk op ‘leek’. Verstappen verliet de baan om zijn koppositie te behouden, waarna ook Ocon Lewis voorbij reed. Daarachter ging er van alles mis. Na een lichte touche met Leclerc kwam Perez hard in aanraking met de muur. Hierdoor moest een Williams vertragen, die op zijn beurt Mazepin achterop kreeg. Opnieuw gele vlaggen, die al snel veranderden in rood.   

 

Tijdens de korte onderbreking besloot de wedstrijdleiding dat de actie van Verstappen om zijn koppositie te heroveren onreglementair was. De herstart moest plaatsvinden in de volgorde Ocon, Hamilton, Verstappen. Ditmaal was het Max met een bliksemstart. Vanaf P3 koos de Nederlander voor de linkerkant, remde laat en passeerde beide mannen voor hem direct. Hamilton pakte daarachter al snel weer P2.

 

Een geweldig gevecht tussen de twee titelkandidaten volgt. In ronde 37 komt de eerste aanval van Hamilton. De Brit komt er met DRS langs, maar Verstappen remt later, dwingt Hamilton naar buiten en komt ook zelf weer buiten de baan terecht. Wederom besluit de wedstrijdleiding dat Verstappens actie onreglementair is en dus besluit Red Bull dat Max de plek terug moet geven aan Hamilton. Max honoreert het verzoek en gaat op het rechte stuk van zijn gas, zodat Lewis hem kan passeren. De Brit begreep de actie niet en raakt de fors in snelheid afgenomen Red Bull. Reden genoeg voor Verstappen om weer op het gas te gaan, waardoor de positiewissel er niet kwam.  

 

Een aantal rondes later besluit de Nederlander Hamilton alsnog te laten passeren, maar voor de Brit er erg in heeft, heeft Verstappen z’n plek alweer teruggewonnen. Max op versleten medium’s kan Hamilton op de harde band niet achter zich houden en besluit eieren voor zijn geld te kiezen. Hamilton pakt de leiding en rijdt weg bij de voorzichtig racende Nederlander. Tussendoor krijgt Max nog om wat onduidelijke redenen een 5 seconden tijdstraf en na de race komen daar nog eens 10 seconden bij. Uiteindelijk maakt het voor de einduitslag niets uit. Hamilton wint in Saoedi-Arabië én pakt de snelste tijd. Max wordt tweede en ziet Hamilton in het WK op gelijke hoogte komen.

 

Dit betekent dat beide coureurs met 369,5 punten afreizen naar Abu Dhabi voor de allesbeslissende laatste race van dit zinderende F1 Kampioenschap. Komende zondag (12 december) gaat de grand finale om 14.00u Nederlandse tijd van start. 

 

Wist u dat?

 • Hamilton in Saoedi-Arabië op het 31e circuit een race in zijn F1-carrière won.
 • Hij in 2021 voor het eerst drie races op rij won.
 • Hamilton nog nooit een kampioenschap won wanneer hij zo laat in het seizoen niet leidde.
 • Verstappen het record evenaart van 17 podiumplaatsen in één seizoen.
 • Alpine’s Esteban Ocon miste het podium van Jeddah met slechts een tiende van een seconde
 • Valtteri Bottas op het podium eindigde in zijn 100ste start voor de Silver Arrows, nadat hij Alpine’s Esteban Ocon voor P3 was gepasseerd op het laatste rechte stuk van de laatste ronde.
 • Het de tweede keer is dat Bottas een dragrace naar de finish heeft gewonnen om een ​​podiumplaats te behalen – hij deed het ook met Lance Stroll in Azerbeidzjan 2017.
 • Ocon bij de laatste twee races in de top vijf is geëindigd, na slechts één keer in de top vijf te zijn geëindigd in de rest van het seizoen.
 • Daniel Ricciardo van McLaren P5 pakte voor zijn eerste punten in vier races.
 • Ricciardo de laatste vier keer dat hij punten pakte elke keer in de top 5 eindigde. 
 • Antonio Giovinazzi beleefde zijn beste race van het seizoen voor Alfa Romeo
 • Pierre Gasly van AlphaTauri eindigde op P6 en daarmee voor de achtste keer top zes reed dit het jaar.
 • Met Charles Leclerc op P7 en Carlos Sainz op P8 de twee Ferrari’s voor de vierde race op rij achter elkaar eindigden.
 • P9 voor Alfa Romeo het beste resultaat was van Antonio Giovinazzi in 2021 in zijn voorlaatste race voor het team. Dit was pas zijn tweede puntenfinish van het seizoen.
 • Lando Norris van McLaren P10 pakte, wat betekent dat zijn laatste vier resultaten waren: 10e, 10e, 9e, 10e.

Uitslag

Pos. No. Coureur Auto Ronden Tijd Ptn.
1 44 Lewis Hamilton* Mercedes 50 2:06:15.118 26
2 33 Max Verstappen Red Bull Racing Honda 50 +21.825s 18
3 77 Valtteri Bottas Mercedes 50 +27.531s 15
4 31 Esteban Ocon Alpine Renault 50 +27.633s 12
5 3 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 50 +40.121s 10
6 10 Pierre Gasly Alphatauri Honda 50 +41.613s 8
7 16 Charles Leclerc Ferrari 50 +44.475s 6
8 55 Carlos Sainz Ferrari 50 +46.606s 4
9 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari 50 +58.505s 2
10 4 Lando Norris McLaren Mercedes 50 +61.358s 1
11 18 Lance Stroll Aston Martin Mercedes 50 +77.212s 0
12 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes 50 +83.249s 0
13 14 Fernando Alonso Alpine Renault 49 +1 lap 0
14 22 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda 49 +1 lap 0
15 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari 49 +1 lap 0
NC 5 Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes 44 DNF 0
NC 11 Sergio Perez Red Bull Racing Honda 14 DNF 0
NC 9 Nikita Mazepin Haas Ferrari 14 DNF 0
NC 63 George Russell Williams Mercedes 14 DNF 0
NC 47 Mick Schumacher Haas Ferrari 8 DNF 0

* Hamilton scoorde het bonuspunt voor snelste raceronde.

Archief

Copyright © 2022 Race Experience

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
 • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.