F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

Saoedische GP Feiten & Statistieken: Bizarre race in Saoedi-Arabië – Met een gelijke stand naar Abi Dhabi.

7 december 2021 - teun

Photo by Getty Images / Red Bull Content Pool.

 

Wat. Een. Bizarre. Race. Dat het een ander weekend zou worden dan anders werd zaterdag al duidelijk. Na 26 ongeëvenaarde bochten was de 27e net één te veel voor Verstappen. Met zo’n drie tienden voorsprong op Hamilton raakte Max in het allesbeslissende kwalificatierondje de muur van het smalle circuit in Saoedi-Arabië. Weg Pole. De tot dan toe snelste tijd van de Nederlander bleek genoeg voor een derde plaats achter de Brit en zijn Finse teamgenoot.   

 

Op het stratencircuit van Jeddah wordt inhalen een lastig verhaal en dus kon het wel eens een saaie race worden, dachten velen van te voren. Uiteraard zouden we een aantal Safety Cars zien, maar een hele spectaculaire race? Nee.

 

Niets was minder waar, bleek uiteindelijk. De start verliep vrij rustig. Over het algemeen kwamen de rijders in de startvolgorde door de eerste paar bochten. Na zo’n tien rondjes begon het spektakel. Mick Schumacher parkeerde zijn bolide in de muur, waarop Safety Car nummer 1 de baan betradt. Hamilton en Bottas doken naar binnen voor een pitstop, waar Max op de baan bleef. Vrij onverwacht veranderde de situatie in Code Rood. Met Max op P1 moesten de coureurs naar binnen en kon Verstappen alsnog ‘gratis’ van banden wisselen. 

 

Met 14 rondes achter de rug volgde een staande herstart. Hamilton (met warmere banden nadat hij Max dwong om langer te moeten wachten) kwam veel beter weg. Hij leek als eerste door bocht 1 te komen. Met de nadruk op ‘leek’. Verstappen verliet de baan om zijn koppositie te behouden, waarna ook Ocon Lewis voorbij reed. Daarachter ging er van alles mis. Na een lichte touche met Leclerc kwam Perez hard in aanraking met de muur. Hierdoor moest een Williams vertragen, die op zijn beurt Mazepin achterop kreeg. Opnieuw gele vlaggen, die al snel veranderden in rood.   

 

Tijdens de korte onderbreking besloot de wedstrijdleiding dat de actie van Verstappen om zijn koppositie te heroveren onreglementair was. De herstart moest plaatsvinden in de volgorde Ocon, Hamilton, Verstappen. Ditmaal was het Max met een bliksemstart. Vanaf P3 koos de Nederlander voor de linkerkant, remde laat en passeerde beide mannen voor hem direct. Hamilton pakte daarachter al snel weer P2.

 

Een geweldig gevecht tussen de twee titelkandidaten volgt. In ronde 37 komt de eerste aanval van Hamilton. De Brit komt er met DRS langs, maar Verstappen remt later, dwingt Hamilton naar buiten en komt ook zelf weer buiten de baan terecht. Wederom besluit de wedstrijdleiding dat Verstappens actie onreglementair is en dus besluit Red Bull dat Max de plek terug moet geven aan Hamilton. Max honoreert het verzoek en gaat op het rechte stuk van zijn gas, zodat Lewis hem kan passeren. De Brit begreep de actie niet en raakt de fors in snelheid afgenomen Red Bull. Reden genoeg voor Verstappen om weer op het gas te gaan, waardoor de positiewissel er niet kwam.  

 

Een aantal rondes later besluit de Nederlander Hamilton alsnog te laten passeren, maar voor de Brit er erg in heeft, heeft Verstappen z’n plek alweer teruggewonnen. Max op versleten medium’s kan Hamilton op de harde band niet achter zich houden en besluit eieren voor zijn geld te kiezen. Hamilton pakt de leiding en rijdt weg bij de voorzichtig racende Nederlander. Tussendoor krijgt Max nog om wat onduidelijke redenen een 5 seconden tijdstraf en na de race komen daar nog eens 10 seconden bij. Uiteindelijk maakt het voor de einduitslag niets uit. Hamilton wint in Saoedi-Arabië én pakt de snelste tijd. Max wordt tweede en ziet Hamilton in het WK op gelijke hoogte komen.

 

Dit betekent dat beide coureurs met 369,5 punten afreizen naar Abu Dhabi voor de allesbeslissende laatste race van dit zinderende F1 Kampioenschap. Komende zondag (12 december) gaat de grand finale om 14.00u Nederlandse tijd van start. 

Ideal logo Paypal Logo Mastercard Logo Visa Logo
ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.

Winkelmand (0)

Geen producten in de winkelwagen.

Andere wensen? Vraag het ons!

Product
{{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.