Monegaskische GP Feiten & Statistieken 2021

28 mei 2021 - directie

Photo by Gonzalo Fuentes – Pool/Getty Images.

Verstappen pakt records en primeurs met snelste winst ooit en andere feitjes

Verstappen schreef afgelopen weekend geschiedenis door de Grand Prix van Monaco in de snelste tijd ooit te winnen. Max eindigde voor het eerst op het rostrum en stond meteen op de hoogste trede. Carlos Sainz (Ferrari) en Lando Norris (McLaren) completeerden het podium op respectievelijk plek 2 en 3.

Mercedes had een zeldzaam slecht weekend met een ongelukkige DNF voor Valtteri Bottas en een zeer magere P7 voor Hamilton. Max Verstappen en Red Bull Racing nemen de leiding in zowel de coureurs- als contructeursklassement over van Lewis Hamilton en Mercedes AMG. Sergio Perez moet op zaterdag nog wennen aan het Red Bull RB16B-chassis, maar is op zondag met een volle tank ongemeen snel. Door een uitgekiende pitstopstrategie weet hij van een P8 een P4 te maken aan de streep. De strijd om het kampioenschap blijft onverminderd spannend met een miniem verschil van 4 punten  in het voordeel van Max Verstappen. Na vijf races leidt Red Bull Racing Mercedes met 1 WK-punt.

Wist u dat?

• Verstappen met een gemiddelde snelheid van 157,833 km/u won en daarmee de snelste in de geschiedenis van de Grand Prix van Monaco was en het record van Fernando Alonso uit 2007 aanscherpte;
  • Max voor het eerst op het podium staat in Monaco. Een P2-resultaat is hem in 2019 (laatst gehouden editie) ontnomen vanwege een penalty die hij opliep als gevolg van een ‘unsafe release’ in de nauwe pitsstraat van Monaco – Max eindigde hierdoor op P4;
  • Max de enige coureur is dit seizoen die telkens bij de beste twee eindigde;
  • Verstappen en Red Bull nemen de leiding in de wereldkampioenschappen voor rijders en constructeurs;
  • Het de eerste keer is dat Red Bull een van de twee kampioenschappen leidt in het hybride tijdperk – het is dus ook de eerste keer dat Max het kampioenschap leidt;
  • Het de eerste keer is sinds Duitsland 2018 – een regenrace die Max destijds ook won – dat Mercedes niet beide kampioenschappen leidt;
  • Verstappen de 64e coureur is die het F1-wereldkampioenschap leidt;
  • Red Bull-motorleveranciers Honda geen kampioenschap geleid hebben sinds Ayrton Senna en McLaren de titels in 1991 wonnen;
  • Carlos Sainz (P2) Ferrari een 4e opeenvolgende top-2-finish bezorgde in Monaco;
  • Sainz na alweer de 6e GP van Monaco zijn 100% -score-record handhaaft in het Prinsdom;
  • Sainz op het podium stond met twee oud-teamgenoten. Verstappen bij Toro Rosso en Norris bij McLaren;
  • Lando Norris (McLaren) zijn 2e podium behaalde in de laatste 4 races, en dat afgezet tegen slechts 1 podiumplaats in de eerste 39 races van zijn carrière een bijzondere prestatie is;
  • Sergio Perez in 2021 als 4e of 5e geëindigd is in alle races op één na;
  • Ferrari’s Charles Leclerc de eerste polesitter was die niet startte vanwege een mechanisch defect sinds Michael Schumacher – ook in een Ferrari – bij de Franse GP van 1996;
  • Leclerc nog wist te finishen in zijn thuis Grand Prix;
  • Valtteri Bottas 2 DNF’s in zijn laatste 4 races telt. Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton daarentegen eindigde in al zijn laatste 54 voorgaande starts;
  • Lewis Hamilton een baanrecord vestigde met een 1:12:909 en daarmee het bonuspunt voor snelste raceronde pakte.