Wat is er nieuw in F1 2023?
Het nieuwe seizoen F1 2023 begint er aan te komen. Zoals ieder F1 seizoen, worden er nieuwe regels geïntroduceerd en vinden er veranderingen plaats binnen de teams. Wat zijn de grootste veranderen ten opzichte van het 2022 seizoen?
1. Aangepaste rijhoogte en diffusors
In 2023 zijn de vloerranden van de auto’s met 15 mm verhoogd. Ook is de ‘keel’, het punt van de diffuser dat smaller is, verhoogd met 10 mm. Daarnaast is er een extra sensor geplaatst om de verticale bewegingen van de wagens te meten. Deze aanpassingen moeten er in theorie voor zorgen dat er minder porpoising is.
2. Sterkere rolbeugels
De veiligheidsnormen voor de rolbeugels van Formule 1-auto’s aangepast na de angstaanjagende crash van Guanyu in Engeland. De Chinees kreeg toen een flinke klap van de Mercedes van George Russell, waardoor zijn auto omrolde en hij ondersteboven over de baan rolde. Met hoge snelheid raakte hij de vangrails bij het uitkomen van de eerste bocht waardoor de auto omsloeg en kwam te zitten tussen de bandenstapels en de vangrails. Vanaf nu moet de rolbeugel een afgeronde bovenkant hebben.
3. Minder zware auto’s en herziene spiegels
Het minimumgewicht voor de Formule 1 auto’s gaat iets omlaag. Vanaf dit seizoen geldt een minimaal gewicht van 796 kilogram, ten opzichte van 798 kilogram vorig jaar. Een groot deel van de teams had in 2022 namelijk moeite om de auto’s op gewicht te krijgen.
Ook worden in 2023 de achteruitkijkspiegels van de F1-auto’s met 50 mm vergroot in de breedte om het zicht van de coureurs te verbeteren.
4. Meer F1 sprintraces in F1 2023
Dit seizoen wordt het aantal F1 sprintraces verdubbeld van drie naar zes. De gekozen locaties zijn Azerbeidzjan, Oostenrijk, België, Qatar, de Verenigde Staten en Sao Paolo. Benieuwd wanneer in het jaar deze races precies plaatsvinden? Bekijk dan hier onze F1 2023 kalender!
5. Avondklok
Het aantal werkuren van F1 teamleden tijdens raceweekends zal in 2023 worden verminderd. Vorig seizoen ging de avondklok dertien uur voor de start voor de derde vrije training in, maar dat wordt dit seizoen veertien uur. Het jaar daarna is het zelfs de bedoeling dat dit vijftien uur wordt.
6. Kwalificatie en DRS
In 2023 zullen er tijdens twee kwalificatiesessies andere regels zijn om te kijken of deze geschikt zijn voor toekomstige seizoenen. De coureurs moeten tijdens iedere fase van de kwalificatie een andere compound gebruiken – de harde band in Q1, de medium band in Q2 en de zachte band in Q3. Ook mogen er niet meer dan elf setjes droogweerbanden per coureurs mee naar het circuit. In 2022 was dit nog dertien setjes. De verandering betekent dat de softs worden verminderd van acht naar vier setjes, terwijl de mediums en hard allebei van drie naar vier gaan.
Ook de activering van DRS na de start, herstart of een Safety Car herstart zal iets anders gaan bij alle sprintsessies. De FIA wil graag kijken hoe het is om de start met één ronde te vervroegen, om dit eventueel vast in te voeren vanaf 2024.
7. Versnellingsbakken
Voorheen in F1 waren veranderingen aan de versnellingsbakken alleen toegestaan om bijvoorbeeld betrouwbaarheidsproblemen op te lossen of om kosten te besparen aan het begin van ieder seizoen. Wijzigingen zijn nu toegestaan in het geval dat materialen of onderdelen niet meer beschikbaar zijn. Desalniettemin moeten de teams alle wijzigingen rechtvaardigen en mag het geen enkel prestatievoordeel opleveren.
8. Gridstraffen
Gridstraffen kwamen vorig jaar in de schijnwerpers te staan tijdens meerdere Grand Prix. Er bleek dat er meer duidelijkheid moet komen rond gridstraffen in 2023, en dat is er gekomen. Bij (opgeteld) vijftien of meer plaatsen gridstraf gedurende het raceweekend, betekent het dat de coureur automatisch achteraan de grid moet beginnen. Stel dat Verstappen dus pole pakt op zaterdag en daarna een penalty van vijftien plekken krijgt, dan start hij achteraan het veld – en niet op de zestiende plek. Als meerdere coureurs zulke grid penalties krijgen, dan hangt het van hun kwalificatietijd af waar ze zich plaatsen. De coureurs met minder dan vijftien gridstraf plekken krijgen een plek toegewezen gebaseerd op hun kwalificatieresultaat + de gridstraf.
9. Minimum brandstoftemperatuur
Voor het F1-2023 seizoen geldt dat de brandstoftemperatuur niet lager mag zijn dan tien graden onder de omgevingstemperatuur. Tevens is er sprake van een minimum temperatuur, namelijk tien graden Celsius. In 2022 was dit nog twintig graden Celsius.
10. Nieuwe coureurs in F1 2023
Dit seizoen zijn er een aantal nieuwe coureurs.
Oscar Piastri
Oscar Piastri werd geboren op 6 april 2001 in Australië. Hij won de Formule 3 in 2020. Ook in de Formule 2 maakte hij indruk door het kampioenschap opnieuw binnen te slepen in 2021. In 2022 was hij reservecoureur van Alpine en McLaren. Hij vervangt Daniel Ricciardo en rijdt naast Lando Norris dit jaar.
Logan Sargeant
Logan Sargeant werd geboren op 31 december 2000 in de Verenigde Staten. Via de Formule Renault Eurocup komt hij in de Formule 3 terecht bij het team van Carlin Buzz. In 2020 verhuist hij naar Prema Racing, waar hij onder andere samen met Oscar Piastri rijdt. Het jaar daarop lukt het de Amerikaan niet om een plekje te vinden in de Formule 2, waardoor hij opnieuw in de Formule 3 rijdt, voor het derde seizoen op rij. In 2022 lukt het hem toch – Sargeant krijgt een vast zitje in de Formule 2 bij het Carlin team. Datzelfde jaar was hij reservecoureur bij Williams, dat hem voor 2023 promoveerde naar het racezitje naast Alex Albon.
Nyck de Vries
Nyck de Vries werd geboren op 6 februari 1995 in Uitwellingerga. De Nederlander werd in 2019 kampioen in de Formule 2. Waar velen dan de overstap zouden maken naar de Formule 1, deed de Vries dat niet. Hij ging naar de Formule E, waar hij weer de titel wist te veroveren. Op 11 september 2022 gebeurde er iets heel bijzonders – door de plotselinge uitval van Alex Albon mocht hij de Williams coureur vervangen tijdens de race van Monza. Hij scoorde meteen twee punten en maakte zoveel indruk, dat het hem een vast Formule 1-zitje opleverde voor het 2023 seizoen. De Vries vervangt Pierre Gasly bij AlphaTauri en komt naast Yuki Tsunoda te rijden.
Nico Hulkenberg
Nico Hulkenberg werd geboren op 19 augustus 1987. Hij is de enige coureur die al eerder een vast zitje heeft gehad en nu officieel terugkeert in de Formule 1. Eerder reed hij al voor Williams, Force India, Sauber, Renault en Racing Point. In 2023 neemt hij het plekje van Mick Schumacher over bij Haas. De Duitser komt naast Kevin Magnussen te rijden.