GP van Hongarije Feiten & Statistieken: Ongekende zege Verstappen – Leclerc zakt verder weg
F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

GP van Hongarije Feiten & Statistieken: Ongekende zege Verstappen – Leclerc zakt verder weg

1 augustus 2022 - teun

(Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Waar de overwinning tijdens de Grand Prix van Frankrijk Verstappen enigszins in de schoot werd geworpen, was die in Hongarije volledig op eigen kracht. Max Verstappen ging vanaf P10 van start op de Hungaroring, maar trok dankzij een goede strategie en uitmuntende race toch de overwinning naar zich toe. Overwinning nummer acht van het seizoen.

Wat een race. Wat een race. George Russel is prima weg bij de start. De Brit in dienst van Mercedes die zijn eerste pole pakte tijdens de Grand Prix van Hongarije weet de jagende Sainz en Leclerc achter zich te houden. Daarachter kent Hamilton een hele sterke start. Verstappen zit een beetje vast, maar weet al snel een aantal plaatsen te winnen. Op een kleine touche tussen na waarbij Albon betrokken is komt iedereen veilig door het eerste deel heen.

Na zo’n vijf rondes zit Verstappen achter de beide Alpines. Eerst moet Fernando Alonso er aan geloven, twee rondes later is ook Esteban Ocon aan de beurt. Vanaf P6 is Hamilton de volgende op Verstappen’s radar. Op het moment dat de Nederlander de aansluiting heeft gevonden bij zijn grote rivaal in het kampioenschap van 2021, zit de zevenvoudig wereldkampioen op zijn beurt aan de staart van Lando Norris. Een paar tellen later zijn zowel Verstappen als Hamilton de oranje McLaren al voorbij. 

In de zeventiende ronde, wanneer beide Ferrari’s flink aan het aandringen zijn bij Russel, duikt de leider in de wedstrijd naar binnen. Verstappen volgt, en wisselt net als Russel naar de medium. Eén ronde later duikt ook Sainz naar binnen. Leclerc blijft buiten en neemt zo de leiding in de wedstrijd over.

Nadat Verstappen Hamilton ‘in de pit’ voorbij is gegaan, en beide Alpines voor de tweede keer heeft ingehaald, duikt Leclerc in ronde nummer 20 naar binnen. De Monegask komt vlak voor zijn teamgenoot Sainz weer op de baan. Ondertussen pakt Ricciardo in één bocht twee vechtende Alpines. 

Na het nodige duw en trekwerk lukt het Leclerc in de 31e ronde om de leiding over te nemen van George Russel. Een mooi gevecht dat beide heren de nodige tijd heeft gekost. Daardoor zijn Sainz en Verstappen stilletjes dichterbij gekomen. Op het moment dat er steeds mee gesproken wordt over wat lichte druppeltjes, duikt Verstappen (ronde 39) naar binnen voor nieuwe mediums. Eén ronde later volgen Leclerc (hard) en Russel (medium). 

Verstappen wint enorm veel tijd met zijn in- en out lap op Leclerc, die niet vooruit komt op de harde band. In de 41e ronde is het dan ook meteen raak. Verstappen kiest de binnenkant in bocht één en passeert zijn grote uitdager vrij eenvoudig. Daarmee rijdt de Nederlander nu op P3. Voor even. Want door een flinke spin verliest de regerend wereldkampioen zijn plaats weer aan Leclerc. Perez weet tijdens dit moment Russel subtiel te blokkeren, waardoor de Brit niet kan profiteren van Max’ fout. 

Een aantal rondes later is daar opnieuw de aanval van Verstappen op Leclerc. Ditmaal kiest de Nederlander de buitenkant, kruist terug naar binnen en passeert de Monegask opnieuw vrij eenvoudig. Met zo’n 11 seconden achterstand op Hamilton (P2) en zo’n 15 seconden op Sainz (P1), vervolgt Max zijn aanvalsdrift. Sainz duikt naar binnen voor soft en ook Hamilton wisselt naar de zachtste compound. Dankzij deze pitstops neemt Verstappen voor het eerst deze Grand Prix de leiding over in de wedstrijd. Leclerc duikt opnieuw naar binnen om verlost te worden van de harde band.

Op het moment dat Leclerc de baan weer op komt ziet de volgorde er als volgt uit. Aan de kop Verstappen. Daarachter Russel, voor Sainz, Hamilton, Perez en Leclerc. Verstappen is weggereden bij zijn achtervolgers, en gaat, als er niks geks gebeurt, eenvoudig naar de overwinning rijden. Achter Verstappen gebeurt er wel van alles. Een ontketende Hamilton pakt eerst Sainz en even later ook zijn teamgenoot Russel en neemt de tweede positie over. ‘Hoe groot is het gat naar Verstappen’ klinkt het over de radio bij het team van Mercedes. Te groot. Er volgt nog een Virtual Safety Car, maar de overwinning van Verstappen komt niet meer in gevaar.

Misschien wel één van de knapste overwinningen uit de carrière van Verstappen. Starten op P10 en finishen als eerste. Een ongekende prestatie die zijn voorsprong in de WK-stand nog verder vergroot. Hamilton wordt knap tweede voor teamgenoot Russel. Sainz finisht als vierde, Perez als vijfde en Leclerc eindigt teleurstellend als zesde. Daarmee vergroot Verstappen zijn voorsprong in het WK tot 80(!) punten. Een comfortabele voorsprong om mee op vakantie te gaan. Over een kleine maand is de Formule 1 terug met de Grand Prix van Belgie op het circuit Spa-Francorchamps. Fijne vakantie!

ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2023 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.

Winkelmand (0)