F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

GP van Oostenrijk Feiten & Statistieken 2022

11 juli 2022 - teun

Photo by Chris Graythen/Getty Images.

GP Oostenrijk Feiten & Statistieken 2022

Na een sterke kwalificatie en vrij eenvoudige winst tijdens de sprintrace, leek alles er op te wijzen dat Verstappen zijin ongeslagen reeks tijdens de Grand Prix van Oostenrijk zou vasthouden. Maar het was Leclerc die roet in het eten gooide. De Monegask in dienst van Ferrari was té goed in Spielberg. Ook een alternatieve pit-strategie bood geen uitkomst. Verstappen finishte als tweede op zijn Red Bull Ring, Hamilton veroverde opnieuw de derde plek. 

Een andere opbouw van het weekend voor de Grand Prix van Oostenrijk vanwege de sprintrace. Vrijdagmiddag, met één vrije training achter de rug, is het tijd voor de kwalificatie. De kwalificatie voor de startopstelling van de sprintrace welteverstaan. Verstappen domineert, maar krijgt het uiteindelijk nog heel lastig. Een uiterste krachtsinspanning levert Leclerc een 1:05.013 op. Met geel in de eerste twee sectoren lijkt Verstappen zich hierop stuk te bijten, maar groen in sector 3 blijkt genoeg voor 1:04.984. Sainz kwalificeert zich als derde, vlak voor Perez. Later blijkt dat Perez vanwege track limits in Q2(!) wordt teruggezet naar P13.

De sprintrace wordt vrij eenvoudig gewonnen door Max Verstappen, die zo 8 punten kan bijschrijven én vanaf pole position mag starten tijdens de Grand Prix van Oostenrijk. Leclerc wordt tweede (+7), Sainz derde (+6), Russel vierde (+5) en Perez vecht zich knap terug tot plek vijf (+4). 

Zondagmiddag, de lichten gaan uit, en de Grand Prix van Oostenrijk is los! Een goede start voor Verstappen die meteen een klein gaatje trekt. Daarachter wordt gevochten voor positie, met een touché tussen Perez en Russel als gevolg. De Mexicaan spint en belandt in het grind. Het blijkt later het einde te betekenen in Spielberg voor Perez. Ook Russel loopt flinke achterstand op.

Ondertussen is Leclerc tot aan de staart van Verstappen gekomen. De Ferrari oogt beter dan de Red Bull en in de twaalfde ronde lukt het de Monegask dan ook om Verstappen te passeren. Leclerc dwingt hiermee de wereldkampioen tot een alternatieve pit-strategie, en de Nederlander komt al in de veertiende ronde naar binnen voor de harde compound. Op plaats acht en met zo’n 22 seconden achter de kop, keert Verstappen terug op de baan. 

Na zo’n 10 sterke rondjes rijdt de Nederlander op plek drie en bedraagt de achterstand op Leclerc nog 15 seconden. In de 27e ronde duikt ook hij naar binnen en komt op zo’n 6 seconden achter Verstappen weer op de baan. Eén ronde later gaat ook Sainz voor zijn eerste pitstop, waardoor Max Verstappen weer aan de leiding rijdt.

Op verse banden duurt het niet lang voordat Leclerc de aansluiting bij Verstappen weer heeft gevonden. In de 33e ronde passeert de Monegask Verstappen voor de tweede keer in Oostenrijk. Vier rondes later maakt Verstappen zijn tweede pitstop van de dag. Een touché tussen Vettel en Gasly en 13 rondes verder duikt ook Leclerc naar binnen voor zijn tweede stop.

Een herhaling van zetten volgt. Op de de nieuwere banden rijdt Leclerc snel richting Verstappen en voor de derde keer passeert ‘ie de Nederlander. Op het moment dat ook Sainz na zijn tweede stop de aansluiting bij Verstappen heeft gevonden gaat het mis. Vlammen uit zijn Ferrari dwingen de winnaar van de Grand Prix van Groot-Brittannië ertoe zijn race vroegtijdig te staken. Hamilton neemt de derde plek over van de Spanjaard.

Tijdens de virtual safety car gaan zowel Leclerc als Verstappen naar binnen voor mediums om het laatste deel van de Grand Prix nog één keer alles te geven. Met zo’n vier seconden achterstand zet Verstappen de aanval in. Problemen met het gaspedaal geven de burger moed, maar tot een aanval van de Nederlander komt het niet. 

Leclerc is eenvoudigweg te sterk voor Verstappen op de Red Bull Ring en stoot de regerend wereldkampioen van zijn Oostenrijkse troon. Verstappen eindigt als tweede, maar beperkt dankzij de winst in de sprintrace en het extra punt voor de snelste ronde de schade maximaal. Hamilton finisht net als op Silverstone als derde en zijn Mercedes-teamgenoot Russel pakt P4. De rest van de punten in Oostenrijk gaan naar Alpine, Haas en McLaren. 

Verstappen neemt 27 punten mee uit Spielberg en doorbreekt daarmee de 200-grens in de stand om het wereldkampioenschap. Met 208 punten heeft de Nederlander 38 punten voorsprong op Leclerc, die de tweede plek door zijn 32-punten-Grand Prix overneemt van Perez. De Mexicaan keert met slechts 4 punten huiswaarts en komt op een totaal van 151 punten. Op 24 juli keert de Formule 1 terug met de Grand Prix van Frankrijk op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet, vlakbij Marseille.

Ideal logo Paypal Logo Mastercard Logo Visa Logo
ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.

Winkelmand (0)

Geen producten in de winkelwagen.

Andere wensen? Vraag het ons!

Product
{{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.