F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

Turkse GP Feiten & Statistieken: Bottas wint voor het eerst in 2021 – Verstappen pakt leiding kampioenschap terug!

11 oktober 2021 - directie

Photo by Mark Thompson/Getty Images.

Max Verstappen eindigt tijdens de Grand Prix van Turkije als tweede achter Valtteri Bottas en herovert de eerste plaats in het WK-klassement. Perez maakte het podium compleet door zijn Red Bull naar P3 te manoeuvreren bij de finish. Het gevecht tussen Hamilton en Perez was het absolute hoogtepunt van de middag. Op het natte circuit van Istanbul Park kende de Limburger een betere start van P2 dan tijdens de Turkse GP van vorig jaar. De Red Bull-coureur hield vervolgens de 2e plek gedurende de hele race in het vizier. Max heeft nu een voorsprong van 6 WK-punten op Lewis Hamilton.

Titelrivaal Lewis Hamilton startte van P11 en eindigde als vijfde. De Brit, die zaterdag de kwalificatie won, moest 10 plekken inleveren als gevolg van de gridstraf voor het wisselen van de verbrandingsmotor. Een late bandenwissel zorgde voor een hevig discussie tussen Lewis en zijn raceingenieur ‘Bono’, oftewel Peter Bonnington. Hamilton zag het rostrum uit zicht verdwijnen na de niet verplichte pitstop.

Driver-of-the-Day ging voor de eerste maal in zijn carrière naar Carlos Sainz in de Ferrari. Beginnend vanaf de 19e plek op de grid, na een motorwissel, ging Carlos Sainz het gevecht niet uit de weg op een vochtige baan. Op Istanbul Park sneed de Spanjaard behendig door het veld om een indrukwekkende P8 bij de vlag te claimen.

Voor Verstappen was de uitslag tijden de GP van Turkije een meevaller. De Nederlandse coureur klaagde het hele weekend over een gebrek aan snelheid. Dat Max de Mercedes van Bottas niet kon aanvallen en ook de Ferrari van Leclerc (reed lang achter Verstappen aan) niet kon lossen op een natte Istanbul Park, onderstreepte dit sentiment verder. Verstappen zal de huidige voorsprong in het klassement daarom koesteren in wat nu terecht de spannendste Formule 1-seizoen en ontknoping in jaren is. Met nog zes races te gaan zijn de verschillen tussen Red Bull Racing en Mercedes minimaal. De eerstvolgende Grand Prix is over twee weken in Austin, de hoofdstad van Texas, voor de Grand Prix van de Verenigde Staten.

• Voor Perez het zijn eerste podium was sinds de Franse GP op Paul Ricard negen races geleden;
  • Charles Leclerc (Ferrari) voor het tweede jaar op rij nipt het podium miste in Istanbul – hij eindigde ook als vierde in 2020 nadat hij in de allerlaatste ronde van de baan geraakte;
  • Lewis Hamilton zijn voorsprong in het kampioenschap verloor – één race nadat hij die had teruggepakt. Dit alweer de vierde verandering van leiding is in de laatste zes Grand Prixs;
  • Carlos Sainz (Ferrari) P8 pakte van de laatste startrij op de grid om zijn negende opeenvolgende puntenfinish te behalen. Dat is momenteel de langst actieve puntenserie van de F1-grid;
  • Esteban Ocon van Alpine P10 pakte en de volledige raceafstand aflegde zonder pitstop;
  • De race van vandaag voor de 12e keer in de geschiedenis van de F1 nul uitvallers kende, de achtste keer in het hybride tijdperk en de 3e keer dit seizoen na Frankrijk en de verkorte Belgische GP.

20 9 Nikita Mazepin Haas Ferrari 56 +2 laps 0

* Bottas scoorde het bonuspunt voor de snelste raceronde.

Ideal logo Paypal Logo Mastercard Logo Visa Logo
ANVR STO Calamiteitenfonds
© Copyright Race Experience 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen

Race Experience BV werkt direct met Lokale partners/promotors en is geautoriseerd wederverkoper voor event tickets. Daarom zijn we op geen elke manier verbonden met bedrijven die verbonden zijn aan de Formule 1. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX en alle gerelateerde merken en/of trademarks van Formula One Licensing.