GP van de Verenigde Staten Feiten & Statistieken: Winst Verstappen & Red Bull Constructeurskampioen

(Photo by Chris Graythen/Getty Images)

Wat één groot feestweekend voor Red Bull had moeten worden – immers was de kans groot dat ze de constructeurskampioen zouden worden, werd toch ook een emotioneel weekend. Dietrich Matechnitz, de oprichter van energiedrankproducent Red Bull en de grote naam achter het gelijknamige Formule 1-team, overleed zaterdag na een lang ziekbed. Hij bouwde Red Bull uit tot één van de invloedrijkste sportsponsor ter wereld. Winst op het Circuit of the Americas zou een groot eerbetoon aan Matechnitz zijn.

Max kwalificeert zaterdag als derde, maar dankzij een gridstraf van Charles Leclerc begint hij zondag toch op de tweede plek. Carlos Sainz staat voor de Nederlander. Bij de start is Max geweldig weg en weet hij snel voor de Spanjaard te komen. De Ferrari-coureur heeft dubbele pech, want in de eerste bocht wordt hij geraakt door George Russell. Het lukt hem nog naar de pitstraat te rijden, maar zijn race is voorbij vanwege een waterlek. De Brit krijgt vijf seconden tijdstraf voor het incident.

Hamilton ligt tweede maar Verstappen, op de eerste plek, vergroot zijn voorsprong. Pérez, die op de negende plek startte door een gridstraf maar inmiddels als vierde achter Russell rijdt, verkleint ook het gat en lukt het om binnen de DRS te komen. Ondertussen laat Verstappen weten dat de wind begint toe te nemen en dat het er daardoor niet makkelijker op wordt.

De eerste coureurs maken hun pitstop. Ook Verstappen komt de pitstraat in en gaat naar de harde band. Russell wisselt ook naar de harde band maar zakt verder terug in verband met zijn tijdstraf. Leclerc is inmiddels bezig met een mooie inhaalrace maar de Monegask moet nog wel pitten. Dat heeft goed getimed, want niet veel later komt er een safety car. Bottas is hem in de negentiende bocht kwijtgeraakt en schuift het grind in. Zo kan een snellere pit stop worden gemaakt.

De safety car is nog maar net van de baan af als Stroll en Alonso crashen. De Spanjaard had meer snelheid dan zijn toekomstige teamgenoot, en wilde zijn Alpine naast de auto van Stroll zetten. De Canadees maakt een verdedigende beweging, maar Alonso heet zijn inhaalactie al ingezet en kan geen kant meer op. Zijn auto vliegt de lucht in en er ligt ongelofelijk veel debris op de baan. Stroll zijn race is voorbij maar Alonso weet nog door te gaan. Opnieuw komt de safety car de baan op.

Even later is de safety car weer van de baan. Leclerc probeert Pérez in te halen, maar de eerste poging mislukt omdat hij te wijd ging. Maar met een sterke actie daarna lukt het de Monegask tóch om de Red Bull-coureur in te halen. In de tussentijd maakt Hamilton een pitstop en gaat hij naar een nader setje harde banden. Verstappen reageert hierop door ook te pitten, maar dat gaat pontificaal mis. De wheelgun bij zijn linker voorwiel hapert waardoor hij veel kostbare tijd verliest. Leclerc en Hamilton liggen nog voor hem.

Verstappen laat via de board radio op cynische wijze weten dat hij niet blij is. Al snel begint hij te jagen op Leclerc. Een inhaalactie lukt al snel. Met nog vijftien rondes te gaan kan Max gaan proberen om zijn vijand van vorig jaar te passeren. Langzamerhand loopt hij in op de Brit. Nog zeven rondes te gaan als de Nederlander gebruik kan gaan maken van DRS. Op het lange rechte stuk haalt hij de Mercedes-coureur in. Deze probeert terug aan te vallen, maar Max is te snel. Hamilton blijft vervolgens via de board radio klagen dat Verstappen constant de track limits overschrijdt. Even later krijgt de Nederlander dan ook een waarschuwing van de wedstrijdleiding vanwege track limits. Maar ook Hamilton zelf krijgt dan de zwart/witte vlag.

In een spannende slotfase weet Verstappen toch de race te winning – en wat voor overwinning was het! Hamilton wordt tweede, Leclerc derde en Pérez vierde. Met de overwinning van Verstappen en de vierde plek van Pérez wint Red Bull het constructeurskampioenschap. Daarmee is een einde gemaakt aan de dominantie van Mercedes de afgelopen jaren.

De volgende stop is Mexico. Zondag 30 oktober om 22:00 start de Grand Prix® van Mexico op het Autódromo Hermanos Rodríguez.

Archief

Copyright © 2022 Race Experience

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.