GP van Monaco Feiten & Statistieken: Perez wint de Grand Prix van Monaco – Verstappen loopt uit.

Photo by Mark Thompson/Getty Images

Het hele weekend was Leclerc de beste, maar door chaotische teamorders lukt het de Monegask opnieuw niet om zijn thuis-Grand Prix tot een goed einde te brengen. Verstappen’s teamgenoot bij Red Bull Sergio Perez profiteert van de fouten bij Ferrari en kroont zichzelf op tot de eerste Mexicaanse winnaar op het legendarische stratencircuit, Circuit de Monaco, in het Vorstendom.

Ook in Monte Carlo bleek de Ferrari het best, en met name Leclerc bewees dit wederom. In de eerste twee vrije trainingen was de Monegask de snelste, bij de derde klokte hij de de tweede tijd, en ook tijdens de kwalificatie trok Verstappen’s grootste concurrent in de strijd om het WK aan het langste end. Sergi Perez was in alle trainingen én de kwalificatie sneller dan Max. De Mexicaan kwalificeerde zich als derde. Achter Leclerc (P1) en Sainz (P2), maar voor Verstappen (P4). Kansen voor Leclerc om de koppositie in het WK te heroveren en eindelijk een goed resultaat te boeken in Monaco. Niets bleek minder waar. 

Een door regen flink uitgestelde Grand Prix van Monaco kent een rollende start. Op regenbanden glibberen de coureurs over het circuit in de dwergstaat. Zo als verwacht rijden de coureurs in slagvolgorde de eerste rondjes over de baan. Met uitzondering van Pierre Gasly. De Fransman, in dienst van Alpha Tauri, weet dankzij een aantal knappe inhaalacties op de Inter’s wat plaatsen op te schuiven. 

In ronde 17 begint de race pas écht. Wanneer de racelijn voldoende droog is komt Sergio Perez binnen voor Intermediates, waar Sainz over de board radio aangeeft direct over te willen naar Slicks. In de achttiende ronde duiken ook de leider in de wedstrijd en Verstappen naar binnen voor Inters. Dankzij een sterke outlap van Perez komt Leclerc achter de Mexicaan de baan weer op. Wanneer ook Sainz in de 21e ronde naar binnen komt, neemt Sergio Perez de leiding in de wedstrijd over. De Spanjaard krijgt als eerste van de top vier Slicks onder geschroeft.

Daar begint de chaos. Tegelijkertijd met Carlos Sainz, wordt ook Leclerc opnieuw naar binnen geroepen om tóch over te gaan naar Slicks (na slechts drie rondjes op de Inters). Op het moment dat de Monegask de pit entry neemt, verandert de teamorder in ‘Stay out, stay out, stay out’. Te laat, welteverstaan. Een vloekende Leclerc komt achter Sainz en de Red Bull-coureurs weer op de baan en verliest zoveel tijd dat zowel Perez als Verstappen een rondje later ook naar binnen kunnen voor de harde band, zonder hun plek aan de Monegask terug te hoeven geven. Perez houdt daarmee de leiding in de wedstrijd, gevolgd door Sainz en Verstappen. Leclerc valt terug tot de vierde plek.

Een flinke klap van Mick Schumacher in de 27e ronde, waarbij zijn Haas in tweeën breekt, zorgt ervoor dat de race na 30 rondes tijdelijk stil komt te liggen. Tijdens de code rood switchen Verstappen en Perez naar de medium band. Leclerc en Sainz blijven op hard. Na 37 rondes komt het besluit van de wedstrijdleiding dat de race nog zo’n 33 minuten zal duren en de 77 rondes dus niet zullen worden volbracht. Op een knappe actie van Guanyu Zhou na, die zijn Alfa Romeo ternauwernood uit de vangrail weet te houden na een duel met Yuki Tsunoda, gebeurt er niet veel in het laatste half uur. 

Na 63 ronde staat de tijd op 0 en is het Perez die als eerste over de finish komt tijdens de GP van Monaco. Een prachtige prestatie van de Mexicaanse Red Bull coureur. Het is ‘m gegund! Achter hem is er qua volgorde in de top vier niets veranderd. Dat betekent dat Sainz tweede wordt, Verstappen derde en Leclerc teleurstellend vierde. 

Max Verstappen loopt hiermee 3 punten uit op Charles Leclerc in de stand om het WK. De Nederlander komt op 125 punten, gevolgd door de Monegask met 116 punten. Op zondag 12 juni gaat de strijd verder tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan op het F1 Baku City Circuit.

Wist u dat?

– Met zijn derde overwinning in zijn carrière Perez de meest succesvolle Mexicaanse coureur wordt in de F1, waarmee hij Pedro Rodriguez voorbijstreeft.

– Perez de eerste Mexicaan is die de Grand Prix van Monaco wint, en de eerste Noord-Amerikaan die dat doet sinds Gilles Villeneuve in 1981.

– Ferrari’s Carlos Sainz nu tweede geëindigd is in opeenvolgende Grands Prix van Monaco (hij heeft slechts vier P2’s gescoord in zijn F1-carrière).

– Voor Sainz het zijn 10e podiumfinish is in zijn carrière zonder dat hij een overwinning heeft behaald.

– Voor Red Bull’s Max Verstappen het gisteren de eerste keer dit jaar was dat hij de finish van een race haalde zonder die te winnen.

– Red Bull voor het eerst in het hybride tijdperk twee auto’s op het podium heeft in Monaco.

– Charles Leclerc een teleurgestelde P4 voor Ferrari was – maar het was in ieder geval zijn eerste finish in een raceserie in zijn thuiswedstrijd.

– Ferrari als tweede eindigde in Monaco voor de vierde opeenvolgende run van deze race.

– Mercedes’ George Russell zijn record van finishen in de top vijf bij elke race dit seizoen handhaafde (hij is ook de enige coureur die in elke race heeft gescoord).

– Mercedes voor het tweede jaar op rij buiten de top vier in Monaco eindigde.

– McLaren’s Lando Norris op P6 eindigde, zette de snelste raceronde neer en scoorde voor de vijfde keer in de laatste zes Grands Prix.

– Op P7 Alpine’s Fernando Alonso voor het eerst sinds 2016 in Monaco scoorde.

– Mercedes’ Lewis Hamilton P8 was en is nu zevende en achtste geworden in de laatste twee Grands Prix van Monaco (hij is ook in dezelfde positie geëindigd als waar hij bij de laatste vier Monaco races op rij is gestart).

– Valtteri Bottas’ P9 voor Alfa Romeo de beste finish was in Monaco voor het Sauber-team sinds 2015, toen Felipe Nasr als negende eindigde.

– Bottas nu in vijf opeenvolgende races plus de Imola F1 Sprint gescoord heeft.

– Beide Haas-auto’s met pensioen gingen – ze hadden eerder een 100% betrouwbaarheidsrecord in Monaco.

– Bij Aston Martin Sebastian Vettel op P10 eindigde – de eerste keer dat hij lager dan vijfde eindigde wanneer hij de Grand Prix van Monaco uitreed.

– Met P11 AlphaTauri’s Pierre Gasly voor het eerst in vier Monaco-deelnames niet tot scoren kwam.

– Daniel Ricciardo, winnaar van Monaco in 2018, P13 was en kwam voor het tweede opeenvolgende jaar niet tot scoren in Monte Carlo.

Uitslag

Pos Nu Coureur Auto Ronden Tijd Ptn.
1 11 Sergio Perez Red Bull Racing RBPT 64 1:56:30.265 25
2 55 Carlos Sainz Ferrari 64 +1.154s 18
3 1 Max Verstappen Red Bull Racing RBPT 64 +1.491s 15
4 16 Charles Leclerc Ferrari 64 +2.922s 12
5 63 George Russell Mercedes 64 +11.968s 10
6 4 Lando Norris McLaren Mercedes 64 +12.231s 9
7 14 Fernando Alonso Alpine Renault 64 +46.358s 6
8 44 Lewis Hamilton Mercedes 64 +50.388s 4
9 77 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 64 +52.525s 2
10 5 Sebastian Vettel Aston Martin Aramco Mercedes 64 +53.536s 1
11 10 Pierre Gasly AlphaTauri RBPT 64 +54.289s 0
12 31 Esteban Ocon Alpine Renault 64 +55.644s 0
13 3 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 64 +57.635s 0
14 18 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes 64 +60.802s 0
15 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes 63 +1 lap 0
16 24 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 63 +1 lap 0
17 22 Yuki Tsunoda AlphaTauri RBPT 63 +1 lap 0
NC 23 Alexander Albon Williams Mercedes 48 DNF 0
NC 47 Mick Schumacher Haas Ferrari 24 DNF 0
NC 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 19 DNF 0

Archief

Copyright © 2022 Race Experience

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.