Race Resultaat – Grand Prix van Bahrein -Sakhir 2020

Halo redt leven Grosjean bij bizarre crash in een door Hamilton gewonnen Bahrein GP!

De race, die voornamelijk herinnerd zal worden door de horrorcrash van Haas-coureur Romain Grosjean, eindigt voor de elfde maal dit seizoen in winst voor Lewis Hamilton. Het podium wordt volmaakt door de Red Bull-coureurs Max Verstappen en Alex Albon. Laatstgenoemde krijgt P3 in de schoot geworpen als de Mercedesmotor van Sergio Perez het drie rondes voor het einde begeeft.

Pijnlijk voor de Mexicaanse Racing Point-coureur in vorm die nog altijd geen stoeltje heeft voor het 2021-seizoen. Racing Point, dat verwikkeld is in een hevig gevecht om P3 in het kampioenschap voor constructeurs, is in de persoon van Otmar Szafnauer zichtbaar aangeslagen na afloop van de race. Het team, dat op 154 WK-punten blijft steken na de puntloze race te Bahrein, ziet na al het harde werken een eenvoudige podiumplek en 15 WK-punten verdampen. Het team moet nu McLaren (171) voor zich dulden, omdat Lando Norris en Carlos Sainz respectievelijk P4 en P5 claimen – samen goed voor maar liefst 22 WK-punten.

Relatief gezien valt alle drama voor Racing Point natuurlijk mee: de angstaanjagende crash van Romain Grosjean in de openingsronde van de Bahreinse GP zorgt voor voldoende perspectief. Secondenlang zat de Fransman gevangen in een vuurzee, in de overlevingscel van zijn half door de vangrail geboorde auto. Terwijl reddingswerkers hun poederblussers leegspuiten op de brandende cockpit, begint Romain zichzelf uit het wrak te bevrijden. Ongelooflijk dat de Franse coureur na zo een crash nog bij geest is en op eigen kracht uit de monocoque weet te klimmen.

Gelukkig vindt het ongeluk plaats bij bocht 3, want hierdoor kon de medische auto extreem snel ter plaatse zijn. Deze staat bij het begin van de race achteraan de gridopstelling en rijdt de eerste bochten mee om te kunnen assisteren bij crashes in de openingsbochten van een grand prix. Ook het doorvoeren van de halo als veiligheidsmaatregel heeft Grosjean naar eigen zeggen het leven gered. „Een paar jaar geleden was ik nog tegen de halo, maar nu denk ik dat het het mooiste is wat de Formule 1 heeft voortgebracht”, zei Grosjean. „Zonder de halo zou ik jullie nu niet kunnen toespreken.” Naast brandwonden hield Grosjean niets aan het ongeluk over. Zondag leek het erop dat hij zijn ribben gebroken had, maar bij een röntgenfoto kwamen geen breuken aan het licht.

Max Verstappen kan Lewis Hamilton tijdens de Bahreinse GP niet uitdagen, maar diens Mercedes-ploeggenoot Valtteri Bottas wel. De Fin kent een slechte start, gevolgd door meer pech waardoor hij slechts achtste wordt en moet vrezen voor zijn tweede plaats in de WK-stand. Max loopt vijftien punten op Valtteri in, mede dankzij het bonuspunt voor de snelste ronde die Verstappen op zijn conto schrijft.

Over een week zijn we weer terug – ditmaal voor de Grand Prix van Sakhir die verreden wordt op de “oval”-configuratie van het circuit nabij Bahrein. Tot dan!

Photographer credit: Clive Mason – Formula 1 Getty Images

P No COUREUR TEAM LAPS TIJD PTS
1 44 Lewis Hamilton Mercedes 57 2:59:47.515 25
2 33 Max Verstappen* Red Bull Racing Honda 57 +1.254s 19
3 23 Alexander Albon Red Bull Racing Honda 57 +8.005s 15
4 4 Lando Norris McLaren Renault 57 +11.337s 12
5 55 Carlos Sainz McLaren Renault 57 +11.787s 10
6 10 Pierre Gasly AlphaTauri Honda 57 +11.942s 8
7 3 Daniel Ricciardo Renault 57 +19.368s 6
8 77 Valtteri Bottas Mercedes 57 +19.680s 4
9 31 Esteban Ocon Renault 57 +22.803s 2
10 16 Charles Leclerc Ferrari 56 +1 lap 1
11 26 Daniil Kvyat AlphaTauri Honda 56 +1 lap 0
12 63 George Russell Williams Mercedes 56 +1 lap 0
13 5 Sebastian Vettel Ferrari 56 +1 lap 0
14 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes 56 +1 lap 0
15 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari 56 +1 lap 0
16 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari 56 +1 lap 0
17 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 56 +1 lap 0
18 11 Sergio Perez Racing Point BWT Mercedes 53 DNF 0
NC 18 Lance Stroll Racing Point BWT Mercedes 2 DNF 0
NC 8 Romain Grosjean Haas Ferrari 0 DNF 0

* Verstappen scoort een extra punt voor het rijden van de snelste ronde van de race.

Archief

Copyright © 2021 Race Experience

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.