Het coronavirus: feiten, onzekerheden en gevolgen voor uw pakketreis
F1-tickets, -reizen en -experiences
Veilig en goed voorbereid op reis
Persoonlijk en deskundig advies
Servicegericht en transparant

Het coronavirus: feiten, onzekerheden en gevolgen voor uw pakketreis

29 februari 2020 - directie

Laatst geüpdatet: 26 augustus 2020

Om u als (potentiële) Formule 1-reiziger zo goed mogelijk te informeren, hebben we de feiten en onzekerheden omtrent de uitbraak van COVID-19 verzameld. Uiteraard geven we ook weblinks naar de bronnen, zodat u na het lezen van dit artikel de actuele situatie op de voet kunt volgen.

We belichten verder de mogelijke gevolgen voor uw pakketreis bij Race Experience. We vinden het belangrijk dat u als reiziger weet hoe wij als reisorganisatie in het geheel staan en wat u van ons kunt verwachten bij verschillende scenario’s. Hoewel de huidige situatie geen echte precedenten kent, brengen we de eventuele gevolgen voor uw Formule 1-arrangement wel in kaart.

Update 17 maart 2020, red: we informeren u graag over de ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan sinds we dit artikel gepubliceerd hebben. De nieuwsberichten omtrent ‘het virus’ stapelen zich in hoog tempo op. Onze premier hield gisteravond (16 maart 2020) een zeer kundig verhaal waarbij duidelijk werd dat het openbare leven in Nederland de komende tijd ontregeld zal zijn. Een aantal ondenkbare scenario’s is inmiddels realiteit geworden. Onderaan dit artikel zullen we een tweetal scenario’s toevoegen aan de reeds geschetste situatie’s. De nieuwe scenario’s behandelen de volgende situatie’s: inreisverbod bestemmingsland en gesloten luchtruim op plaats van bestemming. Inmiddels heeft ook de ANVR een helder verhaal geschreven over de mogelijke gevolgen voor uw pakketreis bij aangesloten touroperators. Indien er zich nieuwe feiten aandienen, zullen we dit artikel actualiseren.

Update 25 maart 2020, red: sinds onze laatste update zijn er een tal van ontwikkelingen te melden. Onze update van 17 maart jongstleden lijkt alweer uit de prehistorie te komen. Er is vandaag gelukkig ook positief nieuws te melden. Vandaag publiceert het RIVM de cijfers en daaruit is een afvlakking van de uitbraak te lezen. Er is sprake van een positieve trend in de afnamen van nieuwe COVID-19 patiënten.

Als de huidige positieve trend aan zou houden, is dit voor de lange termijn positief nieuws. We gaan richting de piek van de Corona-curve en hierdoor is er voor het eerst sinds de uitbraak een eind in zicht. Dit zou geweldig nieuws voor ons allemaal betekenen, maar het succes is dus afhankelijk van het aantal nieuwe besmettingen per dag en dit hebben we voor een groot deel in eigen hand. Als wij allemaal de richtlijnen van ons kabinet volgen, is de kans groot dat we het virus voor de zomer kunnen verslaan.

De lange termijn lijkt daarmee onder controle te komen, maar voor de korte termijn zijn er voldoende hoofdpijndossiers die het gevolg zijn van de geanticipeerde piekbelasting voor onze zorg. De zorg in Nederland staat onder grote druk en er wordt met man en macht gevochten om de noodzakelijke zorg te kunnen blijven bieden. Chapeau voor al deze mensen die elke dag de klok rond werken om de situatie onder controle te krijgen. De helden van de ‘frontlinie’ houden de horrorverhalen uit Zuid-Europa voorlopig op afstand. Voor de Zorgsector in Nederland draait het met name om de Intensive Care-capaciteit en het aantal beschikbare beademingsapparaten. Zorginstellingen zijn binnen hun mogelijkheden creatief in het verhogen van de zorgcapaciteit voor de geanticipeerde Corona-piek. Dit is ook broodnodig, want de prognoses voorspellen meer zorgvraag dan we op dit moment hebben. Daarnaast zijn er ook hartverwarmende burgerinitiatieven die bijdragen aan meer zorgcapaciteit voor ernstig zieke COVID-19 patiënten, zoals het “Corona”-hotel in Limburg.

Wat betekent #stayhome en #staysafe voor uw pakketreis?

Vakantiereizigers, die in deze periode hun pakketreis gepland hadden, wordt het afreizen momenteel ontraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is nu niet veilig om te reizen – niet naar het buitenland, maar eigenlijk ook niet in eigen land. We hopen dat dit snel weer kan, maar op dit moment wordt reizen alleen in noodzakelijke gevallen toegestaan. Het heeft er nu alle schijn van dat we op zijn vroegst gaan racen vanaf juli in Oostenrijk. Zonder Formule 1-race vinden we onze groepsreizen naar raceweekenden niet haalbaar. Voor ons als reisorganisatie betekent het bovenstaande dat we alle groepsreizen met een vertrekdatum tot 1 juni 2020 hebben afgelast. Een heel vervelende beslissing, maar wel een simpele.

Wij hadden uiteraard heel graag onze reisbelofte ingelost naar onze gasten toe, maar we willen dit alleen op een maatschappelijk verantwoorde wijze doen. Vanwege de noodsituatie in Nederland keert Race Experience voor de gedupeerden met een pakketreis tot 1 juni 2020 Corona-vouchers uit voor alle ontvangen reissommen. Deze tegoedbonnen hebben een waarde van de individueel betaalde reistegoeden. Alle ANVR-reisondernemingen maken gebruik van deze creatieve oplossing om de reisbranche een kans te geven om de coronacrisis te overleven. Onze tegoedbonnen zijn een jaar geldig vanaf het moment van uitgifte en worden erkend door de STO – de brancheorganisatie die garant staat voor het faillissement van gespecialiseerde touroperators. Zo kunnen we in de toekomst, wanneer het weer net zo veilig is om te reizen als voorheen, alsnog onze reisbelofte inlossen. We hopen u dan blij te kunnen maken op een van onze reizen naar de Formule 1!

Op de achtergrond is Race Experience, naast het behartigen van de belangen van onze gedupeerde klanten, bezig met het ontwikkelen van maatregelen om onze groepsreizen hygiënischer te laten verlopen. Denk hierbij aan desinfecterend zeep bij de transferbussen die u naar het circuit brengen en het regelmatig schoonmaken van veel aangeraakte oppervlakten. We hopen dat dit niet nodig is als we straks warmdraaien voor de eerste races en groepsreizen, maar uw veiligheid heeft onze prioriteit en we gaan graag voorbereid op reis. Kiest u bij ons voor een pakketreis buiten Europa, dan is de kans aanwezig dat u zonder reisbegeleiding afreist. In dit geval zullen we ‘good practice’ reisprotocollen met u delen met reisadvies voor, tijdens en na uw F1-reis. Dit is onze service naar u toe.

De feiten

In december 2019 brak het nieuwe coronavirus uit in de Chinese stad Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei. Het virus kan de ziekte Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) veroorzaken dat zich in eerste instantie uit met griepachtige symptomen zoals koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. De infectie kan een longontsteking veroorzaken. Op 30 januari 2020 heeft de WHO de uitbraak tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid verklaard.

Op 29 februari 2020 is het virus, dat de naam SARS-CoV-2 kreeg, in 54 landen geregistreerd en zijn in totaal ruim 85 000 mensen positief getest op COVID-19. Hiervan zijn circa 40 000 personen hersteld. Ongeveer 3000 individuen zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte. Update 11 maart 2020, red.: het coronavirus is nu in 121 landen actief, zijn wereldwijd 121.735 besmettingen bekend, waarvan 66.943 hersteld en 4.382 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19.

Hoogleraar virologie Marion Koopmans stelt in het AD (30 januari 2020) het volgende: “…Vergeleken met SARS en MERS lijkt deze uitbraak vooralsnog de minst ernstige: SARS was dodelijker (ruim 770 doden op ruim 8000 besmettingen, red.) en besmettelijker: één patiënt besmette gemiddeld 3 anderen, terwijl dat bij het nieuwe coronavirus waarschijnlijk zo’n 2,5 is. Vergelijk je dit virus echter met andere infecties, zoals de beruchte Spaanse griep in 1918, dan is het wel dodelijker: het sterftepercentage ligt rond 3 procent, tegenover 2 procent bij de Spaanse griep. Het is dus heel belangrijk dat we zorgen dat deze uitbraak wèl beteugeld wordt.’’ In de maand februari is het sterftepercentage van 3 procent voor het nieuwe coronavirus constant gebleven.

Het coronavirus is op 27 februari 2020 voor het eerst in Nederland geconstateerd, bij een man die in de Noord-Italiaanse regio Lombardije is geweest. Een dag later volgt nieuws over een tweede patiënt met dezelfde diagnose. Ook de tweede patiënt bezocht Lombardije in de periode voorafgaand aan de besmetting. Inmiddels is het aantal besmettingen in Nederland opgelopen tot boven de 1700 gevallen (laatst geüpdatet 17 maart 2020, red). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de situatie in Nederland nauwlettend in de gaten en past hetzelfde protocol toe als een nieuw geval gevonden wordt: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.

Voor uw reis naar een buitenlandse bestemming moet u bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn. Het geldende reisadvies voor uw bestemming en reisroute is van belang. Indien deze oranje of rood kleurt voor de periode dat uw reis zal plaatsvinden, heeft u als reiziger het recht de geboekte pakketreis bij Race Experience kosteloos te annuleren. U ontvangt dus al uw geld terug als uw Formule 1-arrangement gepland staat naar een onveilig gebied. Update 17 maart 2020, red.: een uitzondering is wanneer de pakketreis theoretisch kan worden uitgevoerd, maar het land van bestemming passagiers uit Nederland weert. Dit valt in de categorie overmacht waardoor het recht op kosteloos annuleren vervalt. Voor de klanten van Race Experience die hierdoor benadeeld worden, willen we tegoedbonnen (erkent door de STO) ter waarde van de bestelling uitschrijven. U kunt in dit geval de betaalde reissommen niet claimen in de vorm van valuta, maar u kunt wel een andere Formule 1-reis boeken die binnen uw budget en reisschema past.

Het is niet duidelijk hoe lang dit coronavirus een bedreiging blijft voor onze gezondheid. SARS en MERS (virussen van dezelfde familie) waren relatief snel onder controle, maar dit geeft geen enkele zekerheid over de ontwikkeling van COVID-19. Daarentegen is het virus ons nu twee maanden bekend, wordt het dagelijks gemonitoord en zijn er tot op heden geen alarmerende signalen genoteerd. Uiteraard is het onderzoek gaande en kunnen er nieuwe ontdekkingen gedaan worden. Ter illustratie: SARS begon eind 2002, maar werd pas medio februari gemeld. Het duurde daarna nog twee maanden voordat het SARS-virus daadwerkelijk geïdentificeerd werd. Begin juli 2003 liet de WHO weten dat de ziekte onder controle leek te zijn, na een periode van 20 dagen zonder nieuwe positieve gevallen.

Hoe ziet de voorlopige Formule 1-kalender eruit?

Update 2 juni 2020, red.: Vandaag heeft de Formule 1 de eerste acht races bekend gemaakt op de herziende F1-kalender voor 2020. Het seizoen begint op 5 juli met de Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring, een week later gevolgd door een tweede race op hetzelfde circuit. De Hongaarse Grand Prix volgt een week daarna. Na een korte break zijn er twee back-to-back races op het circuit van Silverstone, gevolgd door de Grand Prix van Spanje in Barcelona. Op 30 augustus vindt de Grand Prix van België plaats, gevolg door de Italiaanse Grand Prix op Monza een week later op 6 september. Alle races worden ondersteund door Formule 2 en Formule 3. Momenteel zijn de grand prixs van Australië, Nederland, Monaco en Frankrijk definitief geschrapt van de 2020 kalender. De grand prixs van Bahrein, Vietnam, China, Canada en Azerbeidzjan zijn uitgesteld tot nader bericht. Klik hier voor het voorlopige Formule 1-programma.

Update 12 juni 2020: vanmorgen is bekend gemaakt dat ook de grand prixs van Azerbeidzjan, Singapore en Japan dit jaar niet verreden zullen worden.

Update 24 juli 2020: vandaag maakt de FIA bekend dat er drie races zijn toegevoegd aan de F1-kalender voor 2020: Nurburgring, Portimao en Imola. Het weerzien met twee oude bekenden en het debuut van een prachtig circuit in Portugal. Daarentegen verdwijnen Canada, Azerbeidzjan, Mexico, VS en Brazilië. Onze F1-kalender is nu ook geactualiseerd met de nieuwe informatie.

Update 26 augustus 2020: gisteren is bekend gemaakt dat er vier nieuwe races aan de F1-kalender voor 2020 zijn toegevoegd: Istanbul (!), Bahrein (2x) en Abu Dhabi. Met deze laatste toevoegingen lijkt de kalender dan definitief en compleet. Hierdoor lijkt er geen plek te zijn voor Vietnam en China die voor dit jaar nog in de wachtkamer zaten. 

Welke impact kan een lokale uitbraak hebben op uw pakketreis bij Race Experience?

Er zijn een aantal scenario’s denkbaar en hieronder hebben we de meest gangbare op een rijtje gezet. Indien zich een nieuwe situatie voordoet, zullen we deze tekst actualiseren.

Update 17 maart 2020, red.: er doen zich momenteel twee nieuwe scenario’s voor. De nieuwe scenario’s betreffen: inreisverbod bestemmingsland en gesloten luchtruim op plaats van bestemming. Hieronder lichten we deze nieuwe situaties toe.

Update 25 maart 2020, red.: Tot 1 juni 2020 is Scenario 1 van kracht. Voor pakketreizen met een aanvangsdatum na 1 juni 2020 zijn alle onderstaande scenario’s een optie in het geval van een lokale uitbraak van het virus.

Scenario 1

U heeft een mooie Formule 1-reis bij ons geboekt, maar er geldt een inreisverbod op de plaats van bestemming voor reizigers uit Nederland of een negatief uitreisverbod voor Nederlandse burgers:

Bestemmingen die een inreisverbod instellen voor reizigers uit Nederland of het ministerie van Buitenlandse Zaken dat vakantiereizen naar het buitenland in zijn geheel afraadt, maakt het reizen naar die bestemming effectief gezien onmogelijk. Als de pakketreis door de reisorganisator feitelijk kan worden uitgevoerd (vlucht, hotel en eventueel andere onderdelen van het pakket zijn beschikbaar en theoretisch uitvoerbaar), maar de bestemming ontzegt de toegang (geeft geen visa af of anderszins) ligt het feit dat uiteindelijk de reis praktisch gezien niet kan worden gemaakt, niet in de invloedssfeer van de reisorganisator. Dit betekent dat de reiziger de reis niet kosteloos kan annuleren en dus geen recht heeft op terugbetaling van de reisorganisator. Bij Race Experience krijgt u in dit geval STO-erkende tegoedbonnen (dit zijn vouchers die geldig blijven ook als een reisorganisatie failliet gaat) ter waarde van uw bestelling. Het tegoed kunt u inzetten bij een van de andere reizen van Race Experience in het seizoen 2020 of 2021. Indien nodig zullen we de geldigheid in specifieke gevallen oprekken tot 2022 voor het geval u bijvoorbeeld in 2021 geen tijd (of vertrouwen) meer heeft om reizen te maken.

Scenario 2

U heeft een mooie Formule 1-reis bij ons geboekt, maar het luchtruim op de plaats van bestemming is gesloten voor reizigers uit Nederland:

Landen die hun luchtruim sluiten voor reizigers uit Nederland of vluchten uit Nederland de toegang ontzeggen, vaak geldt dit dan voor alle/veel Schengenlanden, maakt het reizen naar die bestemming praktisch gezien onmogelijk. De pakketreis, waarbij de vlucht is inbegrepen, kan door de reisorganisator niet meer worden uitgevoerd.
Dit valt wél in de risicosfeer van de reisorganisator. Deze kan met de reiziger overleggen tot omboeken (periode, bestemming), uitgeven van STO-erkende tegoedbonnen of de reis kosteloos annuleren.

Scenario 3

U heeft een mooie Formule 1-reis bij ons geboekt, maar nu is het reisadvies voor het gebied in aanloop naar het raceweekend oranje of rood:

In geen geval zullen wij afreizen naar dit gebied en annuleren wij de reis om gezondheidsredenen. U ontvangt van ons de betaalde reissommen retour. Niet bij Race Experience geboekt? U behoudt zelf het recht om een pakketreis vanaf 3 kalenderdagen voor vertrek kosteloos te annuleren bij een ANVR-aangesloten reisonderneming op basis van een negatief reisadvies (oranje of rood).

Is uw touroperator niet aangesloten bij de ANVR, dan biedt artikel 509 lid 3 en 4 van het Burgerlijk wetboek bescherming:

“3. Onverminderd lid 1 en lid 2 heeft de reiziger, indien zich op de plaats van bestemming of in de onmiddellijke omgeving daarvan onvermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen die aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van de pakketreis of voor het personenvervoer naar de bestemming, het recht de pakketreisovereenkomst vóór het begin van de pakketreis zonder betaling van een beëindigingsvergoeding te beëindigen.

4. In geval van beëindiging van de pakketreisovereenkomst op grond van lid 3 heeft de reiziger recht op een volledige terugbetaling van alle voor de pakketreis betaalde bedragen, maar kan hij geen aanspraak maken op een schadevergoeding.”

Scenario 4

U heeft een mooie Formule 1-reis bij ons geboekt, het reisadvies is geel (afreizen mogelijk) maar het raceweekend is uitgesteld:

Zonder Formule 1-evenement zien wij het nut niet in om af te reizen naar een verhoogd risicogebied (kleurcode geel). Wij zullen in dit geval de geplande Formule 1-reis annuleren en de ontvangen reisgelden retourneren. Wel proberen we in overleg met u een alternatief te vinden. Het alternatief zou elk andere Formule 1-bestemming kunnen zijn waarvoor wij reisaanbod beschikbaar hebben in 2020. Niet bij Race Experience geboekt? Iedere reisorganisatie maakt in dit scenario haar eigen keuzes. Neem contact op met uw touroperator.

Scenario 5

U heeft een mooie Formule 1-reis bij ons geboekt, er geldt een negatief reisadvies (code oranje of rood) maar het Formule 1-evenement gaat wel door:

Deze situatie achten wij onwaarschijnlijk. Het zou zeer onverantwoord zijn van de FIA om een dergelijk sportevenement, waar honderdduizenden supporters op afkomen en de kans op verspreiding bijzonder groot is, door te laten gaan. U kunt er dus vanuit gaan dat, net als de Grand Prix van China, het evenement tot nader bericht wordt uitgesteld. Theoretisch is het mogelijk dat wij de Formule 1-reis afblazen, maar het raceweekend doorgaat. In dit geval vergoeden wij de volledige reissom indien u een pakketreis bij ons geboekt heeft. Het maakt daarbij niet uit of u wel of geen entreetickets bijgeboekt hebt.

Scenario 6

Mijn eindbestemming is veilig, maar de reisroute levert problemen op:

Stel dat u naar een bestemming afreist, waar het reisadvies op groen of geel staat. U reist door een ander land waar wel het reisadvies negatief is of de grenzen gesloten zijn met het land van bestemming. In dit geval boeken we uw reis om, zodat u uw bestemming weet te bereiken zonder problemen. U heeft hier geen extra kosten aan.

Voor meer informatie over het coronavirus en de gevolgen voor uw pakketreis verwijzen we u naar de volgende pagina’s van de ANVR:

Als ANVR-aangesloten reisonderneming zullen we alle adviezen en richtlijnen van de ANVR overnemen.

Scenario 7

U heeft bij ons losse entreekaarten besteld zonder een pakketreis af te nemen. Wanneer heeft u recht op restitutie?

Indien een Formule 1 Grand Prix-evenement uitgesteld of geannuleerd wordt, is de kans groot dat u recht heeft op restitutie van de entreegelden. In dit geval treden wij op als tussenhandelaar, reisagent, en nemen we de uitgangspunten voor de annuleringskosten over van onze leverancier. Daarbij beloven we geen extra annuleringskosten voor Race Experience in rekening te brengen. Boekt u het entreeticket als onderdeel van een pakketreis dan gelden deze uitgangspunten niet. Wij verwijzen u dan terug naar de eerder geschetste scenario’s.

Update 17 maart 2020, red.: inmiddels zijn de grand prixs van Australië (geannuleerd), Bahrein en Vietnam formeel uitgesteld. Zowel Bahrein als Australië hebben beloofd de volledige entreegelden te retourneren. Vietnam heeft als enige nog geen duidelijk standpunt ingenomen, maar ook hier verwachten we een volledige refund van de betaalde entreetickets. Zodra de restitutie van de organisator naar Race Experience verwerkt is, ontvangt u een kredietfactuur voor de entreetickets en het saldo op de rekening van herkomst. Wij vragen hier om uw geduld, de praktijk leert namelijk dat dit minstens enkele weken tot maanden duurt.

Update 2 juni 2020, red.: Momenteel zijn de grand prixs van Bahrein, Vietnam, China, Azerbeidzjan en Canada uitgesteld tot nader bericht. De grand prixs van Australië, Nederland, Monaco en Frankrijk zijn daarentegen wel geannuleerd. Verder is bekend gemaakt dat de grand prixs van Oostenrijk, Groot-Brittannië en Hongarije zonder publiek worden verreden. Dit geldt voorlopig ook voor de grand prixs van Spanje, België en Italië. 

Update 24 juli 2020: vandaag maakt de FIA bekend dat er drie races zijn toegevoegd aan de F1-kalender voor 2020: Nurburgring, Portimao en Imola. Het weerzien met twee oude bekenden en het debuut van een prachtig circuit in Portugal. Daarentegen verdwijnen Canada, Azerbeidzjan, Mexico, VS en Brazilië. Onze F1-kalender is nu ook geactualiseerd met de nieuwe informatie.

Compensatie

Voor Australië, Bahrein, China, Monaco, Frankrijk, Azerbeidzjan, Spanje, Oostenrijk, Hongarije, Japan en Singapore zijn de restituties verwerkt en terugbetaald aan onze klanten (géén annuleringskosten). Vietnam, Italië en Canada hebben beloofd met een terugbetalingsprocedure (of behoudt van ticket voor 2021) te komen, zodra er meer bekend is over nieuwe racedata voor deze evenementen. Hier zit Race Experience dus in de wacht. Onze klanten worden regelmatig per mail geüpdatet over de voortgang van hun restitutie. De organisatoren van de grand prixs van Italië en Canada hebben aangegeven dat het mogelijk wordt om een refund aan te vragen. Deze grand prixs zijn op dit moment bezig om het terugbetalingsproces in te richten. Uiteraard geldt ook voor deze bestemmingen dat het mogelijk is om uw tickets te behouden voor volgend jaar. Nederland heeft met Zandvoort het enige circuit op de F1-kalender te pakken dat tot op heden geen optie tot terugbetaling heeft gegeven of beloofd. Aangezien entreetickets alleen via het circuit te verkrijgen waren, hoeft Race Experience hier niemand teleur te stellen. 

We kunnen niet garanderen dat niet nog meer races worden uitgesteld en dat de getroffen circuits op dezelfde manier reageren als hierboven beschreven. Er is sprake van een buitengewone situatie, waarbij het denkbaar is dat de organisator slechts een deel van de aanschafprijs compenseert.

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen of twijfels over uw aanstaande of nog te boeken Formule 1-reis bij Race Experience, neem dan contact met ons op via de bekende kanalen. Wij staan tijdens kantooruren voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Op deze pagina’s van de ANVR en RIVM vindt u alvast antwoorden op veelgestelde vragen over COVID-19.