Formule 1 Grand Prix reizen

Grand Prix Review – Abu Dhabi 2018

Hamilton wint Abu Dhabi voor Vettel en Verstappen

Hoogtepunten:

  • Winst nummer 11 dit seizoen voor Lewis Hamilton en Mercedes in Abu Dhabi. 
  • Verstappen behaalt voor het eerst in zijn carrière het podium op het Yas Marina Circuit;
  • Een afzwaaiende Fernando Alonso ontvangt de ‘Driver of the Day’ award.

Hamilton pakt zijn 73e overwinning in de F1. Het podium wordt gecompleteerd door Vettel (P2) en Verstappen (P3). Verstappen stijgt naar P4 in het algemeen klassement en gaat daarmee Bottas voorbij die gisteren als 5e over de streep kwam. Tussen Max en Valtteri in kwam Ricciardo binnen op P4. Raikkonen valt uit met motorproblemen en registreert een DNF in zijn laatste race met een Ferrari.

Het is de eerste keer dat Max Verstappen het podium haalt in Abu Dhabi. Na drie eerdere mislukte pogingen lukt het de Limburger ditmaal wel om een prijs te pakken in de seizoensafsluiter. De teams gaan nu genieten van een welverdiende rustperiode en zullen volgend jaar weer in Australië aan de start verschijnen voor een nieuw seizoen.

Fernando Alonso rijdt zijn (voorlopig) laatste race in de Formule 1 met een elfde plek als resultaat. De Spanjaard laat de deur naar de F1 op een kier staan indien er in de komende seizoenen een interessant stoeltje vrij komt. Zijn uitverkiezing voor Driver-of-the-Day is deels wellicht een blijk van waardering voor zijn imposante carrière.

Bekijk hier de highlights van de Grand Prix van Abu Dhabi.

Hoe de Grand Prix zich voltrok…

De F1-apotheose van 2018 begint rommelig met een Verstappen die met een haperende motor terugvalt naar P10 in de eerste meters van de Grand Prix van Abu Dhabi. Het is echter de samenkomst tussen Grosjean en Hulkenberg in de eerste rondgang die de meeste aandacht genereert. Laatstgenoemde wordt in het gevecht om P7 gekatapulteerd, in een later als racing incident bestempelde botsing, en eindigt na een aantal buitelingen ondersteboven in de bandenstapel. Enkele angstige momenten later komt het verlossende “I’m okay” van Hulkenberg alhoewel hij het lichtelijk anders verwoordt: “I’m hanging here like a cow – get me out of this car”…

Het bevrijden van Nico Hulkenberg uit zijn hachelijke situatie en het opruimen van alle brokstukken (voornamelijk van zijn Renault overigens) doet de Safety Car de baan opkomen en zo wordt de race al snel geneutraliseerd. Als de race een aantal rondes later hervat wordt, duurt het niet lang voordat Raikkonen zijn bolide met mechanische pech op de start/finish rechte stuk tot stilstand brengt. De Virtual Safety Car (VSC) wordt ditmaal voldoende geacht om de Ferrari te verwijderen.

De laatste race van de Fin in de Ferrari wordt op deze manier vroegtijdig beëindigd en hierdoor kan Kimi zich opmaken voor de aankomende testdagen met Sauber. Ondanks deze uitvalbeurt behoudt de stoïcijnse coureur zijn derde plek in het algemeen klassement en zal hij in december op het gala acte de presénce moeten geven. Niet een favoriet onderdeel van de coureurs zo blijkt uit meerdere reacties dit weekend.

In de twee hele rondes van racen presteert Max het om Ocon op P8 voorbij te gaan, deze plek direct te verliezen en tot overmaat van ramp nog een plek kwijt te raken aan de andere Force India van Perez. Gelukkig pakt Verstappen Perez onder het remmen weer snel terug en gaat hij, nogal agressief, langs Ocon in bocht 7 om deze plek vervolgens wel te behouden. Door het uitvallen van Kimi schuift Max automatisch nog een plekje op.

De VSC wordt door Hamilton, Leclerc en Grosjean gebruikt voor een extreem vroege pitstop en de Brit schakelt over naar de hardst beschikbare compound voor de race: de supersoft in dit geval. Hamilton komt als vijfde de baan weer op achter Vettel, Bottas, Ricciardo en Verstappen. Zo schuift Verstappen drie plekken op en bezet hij P4. Het is pas ronde 8, maar de race is nog niet echt losgekomen.

Als ook beide Ferrari’s, Bottas en Verstappen naar binnenkomen voor de verplichte bandenwissels (allen naar supersofts) neemt Ricciardo de leiding in de wedstrijd over en probeert hij lang door te rijden om tegen het einde van de race op nieuwere banden een voordeel te hebben. In rondje 34 is het zover en komt ook de Australiër naar binnen voor supersofts. Als hij de baan weer opkomt, rijdt hij zo een 7 seconden achter Verstappen die op dat moment op P4 rijdt.

Bottas, die het de afgelopen races naar eigen zeggen mentaal zwaar heeft gehad, begint een ronde na de pitstop van Ricciardo te schutteren. Een blokkering van zijn voorwiel bij bocht 5 zorgt ervoor dat Vettel P2 kan overnemen en Verstappen aansluiting vindt bij de Fin. Ricciardo is dan dit gevecht met rasse schreden aan het naderen. Een volgende fout voor Bottas dient zich aan als de Fin opnieuw blokkeert en rechtdoor een chicane afsnijdt. Hoewel Verstappen vlak achter hem rijdt, komt hij er niet langs.

In ronde 38, Ricciardo is dan al aangesloten, lukt het Verstappen met een goed voorbereide actie om Bottas voorbij te gaan. Bij deze actie komen de wielen van beide coureurs in aanraking met elkaar wat ervoor zorgt dat Valtteri de baan kortstondig verlaat. Ricciardo heeft geen tweede uitnodiging nodig en passeert Bottas onder het remmen aan het einde van het aansluitende recht stuk. Zo is de enigszins gedemotiveerde Fin in dienst van Mercedes in drie rondes evenveel plekken kwijt.

Helaas voor Ricciardo slaagt hij er niet in om Verstappen voorbij te gaan. De Limburger houdt de Australiër achter zich zonder dat laatstgenoemde dichtbij genoeg is gekomen om een aanval te kunnen plaatsen. Hiermee is de laatste kans van Daniel verkeken om nog een laatste podium-shoey te vieren met het team van Red Bull Racing. De twee raceoverwinningen, China en Monaco eerder dit jaar, zijn daarmee de enige podiumfinishes van Ricciardo. Daartegenover staan 7 4e plekken en 8 DNF’s.

Een afzwaaiende Alonso trakteert samen met Vettel en Hamilton het publiek nog op de nodige donuts. Zo komt een spannend seizoen tot een einde en mogen de fans een kleine 4 maanden wachten tot het circus weer van voor begint in 2019. Max Verstappen rijdt dan in een Honda Red Bull Racing combinatie.

DHL Fastest Lap

Sebastian Vettel (Ferrari) – 1m 40.867s ronde 54

Volgende Grand Prix

De seizoensopener van 2019 – de Grand Prix van Australië in het weekend van 15 – 17 maart. Houd onze webshop in de gaten voor mooie reisdeals naar Grand Prix’ van volgend seizoen!

Copyright © 2019 Race Experience
Hulp nodig? Bel gemakkelijk met ons op 050 205 78 01

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.