Formule 1 Grand Prix reizen

Friday Forecast – Grand Prix van Abu Dhabi 2018

Wat kunnen we verwachten dit weekend?

  • Een open strijd voor de laatste racewinst van dit seizoen. 
  • Red Bull favoriet dankzij sterk optreden in laatste drie races.
  • Uiterst gemotiveerde Verstappen na mislopen GP-winst in Brazilië.

Nu zowel de coureurs- als constructeurstitel beslecht zijn, strijden de F1-piloten vooral om persoonlijke glorie. Dit weekend zullen we hoogstwaarschijnlijk geen team orders horen en zijn de coureurs vrij om te racen voor de winst. Na de race kunnen de teams genieten van een welverdiende rust. Volgend jaar keert iedereen weer fris en fruitig terug. Niet alle coureurs zullen er dan overigens bij zijn: Alonso, Ericsson, Vandoorne en Sirotkin zien we volgend seizoen niet deelnemen aan het F1-kampioenschap.

In de afgelopen drie races had Red Bull op zondag de overhand. In Texas streed Verstappen om de winst ondanks gestart te zijn van de een-na-laatste startrij. In Mexico wist de Nederlander te winnen en was een 1-2 for het team mogelijk geweest. In Brazilië moest Ocon er aan te pas komen om Max van de winst af te houden.

De winst in Abu Dhabi ging de afgelopen vier jaar echter steevast naar een Mercedes-coureur. Bottas is de meest recente racewinnaar op het Yas Marina Circuit. Wie er dit jaar met de winst vandoor gaat, gaan we zondag vanaf 14:10 Nederlandse tijd meemaken.

Wie is de favoriet voor de winst op zondag?

Het grootste deel van het seizoen hebben de fabrieksteams van Ferrari en Mercedes de dienst uitgemaakt. Red Bull Racing heeft zich op specifieke circuits – denk aan Monaco, Boedapest, Singapore en Mexico – kunnen mengen in de strijd om de racewinst, maar kwam op andere circuits te kort. De afgelopen races lijkt het Red Bull ontwerpteam serieuze sprongen te hebben gemaakt met het chassis.

Zoals in de inleiding beschreven is, had Red Bull op eigen kracht de laatste drie races kunnen bijschrijven op zijn palmares. Ook Ferrari heeft de weg naar voren weer gevonden na een aantal teleurstellende races. Winst in Texas en het dubbele podium in Mexico heeft het zelfvertrouwen van de Italianen zichtbaar goed gedaan. Het voelt vreemd om te schrijven, maar Raikkonen – die het team na deze race verlaat voor Sauber – is de man in vorm voor Ferrari. Vettel moet de Fin op dit moment voor zich dulden.

Mercedes weet hoe het is om de seizoensfinale naar zich toe te trekken. De afgelopen vier jaar stonden achtereenvolgens Hamilton, Rosberg, wederom Hamilton en Bottas op de hoogste trede van het Yas Marina Circuit voor het team uit Duitsland. Viermaal winst op deze baan is tevens het record voor het team. Red Bull kan dit weekend wel op gelijke hoogte komen als het zondag weet te winnen.

Vorm van Verstappen

De vorm van Verstappen doet denken aan het seizoensslot van vorig jaar. Ook toen kwam de Limburger op stoom en scoorde hij in de laatste races – op Hamilton na – de meeste punten van alle coureurs. Ook dit jaar hoeft Max alleen de Brit voor zich te dulden in de laatste zes races. Met iets meer geluk, of iets minder pech, zou de 21-jarige coureur zelfs de best scorende coureur zijn geweest van het seizoensslot. Periodekampioen in de Formule 1…

Naast klinkende resultaten wordt de vorm van Verstappen onderstreept door vijf Driver-of-the-Awards in de laatste zes races. Eigenlijk rijdt de in Hasselt geboren coureur sinds de race in Monaco de ene na de andere goede race. De seizoensopening was niet slecht, maar ondermaats door enkele ongedwongen fouten – met name de verprutste kansen op winst in China en Monaco zullen pijn hebben gedaan. Sindsdien rijdt Max weergaloos en het enig verschil tussen het middelste deel van het seizoen en het slot is de ontwikkeling van de RB14. De auto heeft serieuze snelheid gevonden en is inmiddels op zondag niet weg te denken uit de strijd om de winst.

De spec-3 motor van Renault zal ongetwijfeld zijn bijdrage leveren aan de recente prestatie’s van Red Bull Racing, maar het zijn voornamelijk de bochten waar de RB14 tijd terug wint. In Brazilië was Max in de bochtige middelste sector, met een onbeschadigde vloer, op momenten bijna een seconde (!) sneller dan zijn directe concurrenten. De 4 (eigenlijk 5) on-track inhaalmanoeuvres op beide Ferrari’s en Mercedessen was een serieuze statement van het team uit Milton Keynes.

Afscheid Ricciardo bij Red Bull Racing en de stoelendans in F1

Een andere coureur die hoopt te profiteren van het goede chassis van de RB14 is de aanstekelijk lachende Australiër: Daniel Ricciardo. De vrolijke coureur is misschien niet in zijn sas door de vele DNF’s dit seizoen, maar hoopt dit weekend te kunnen afsluiten met een laatste Shoey op het podium voor het team van Red Bull. De Australiër zal volgend jaar de kleuren van Renault verdedigen naast Nico Hulkenberg.

De huidige teamgenoot van Hulkenberg bij Renault, Carlos Sainz, neemt het vrijgekomen zitje van Fernando Alonso bij McLaren over. Laatstgenoemde verlaat de F1 voor onbepaalde tijd en richt zich op andere uitdagingen zoals de Indy 500 van volgend jaar. Ter ere van zijn indrukwekkende 18 seizoenen in de Formule 1 heeft McLaren de livery van zijn bolide eenmalig aangepast. Teamgenoot van Sainz volgend jaar is helaas niet de sympathieke Belg Stoffel Vandoorne. Hij is gewogen en door het team te licht bevonden. Volgend jaar gaat de Belgische coureur simulatorwerk verrichten voor Mercedes.

De stoelendans is dan nog verre van compleet. De eerder genoemde Raikkonen keert terug bij het team waar het voor hem allemaal begon: Sauber. Leclerc bewandelt de omgekeerde route en zal volgend jaar mogen aarden in de Ferrari-pitbox naast Sebastian Vettel. Teamgenoot van Kimi bij Sauber is het volgende aanstormende talent uit de Ferrari-keuken: Antonio Giovinazzi.

Eén coureur, Esteban Ocon, zullen de Nederlandse F1-fans missen als kiespijn. Zijn stoeltje wordt ingenomen door Lance Stroll – zoon van de nieuwe eigenaar van Force India. Het vrijgekomen zitje bij Williams (van Stroll) wordt ingenomen door een groot Engels talent: George Russel.

Het mooiste nieuws van deze week vinden we echter het besluit van Williams om Robert Kubica weer te laten racen in de F1. Het is een moedige beslissing om de Pool, die deze kans met veel doorzettingsvermogen gerealiseerd heeft, vast te leggen. Na een rally horrorcrash voor Kubica in 2011 (nog voordat het F1-seizoen met Renault aangevangen was) dacht niemand meer aan terugkeer op het hoogste niveau voor de getalenteerde coureur. Dat dit nu na 8 jaar werkelijkheid wordt, is een getuigenis voor het eeuwenoude dogma ‘geef nooit op!’. De terugkeer van de Pool gaat ten koste Sergey Sirotkin die ondanks een haperende Williams zich verdienstelijk geprofileerd heeft in de F1.

Wat doet het weer in Abu Dhabi dit weekend?

Zoals gebruikelijk in Abu Dhabi, zullen de omstandigheden vrij constant zijn, met zon, mogelijk een wolkje en matige wind, en omgevingstemperaturen van 29 en 32 graden Celsius op respectievelijk vrijdag en zaterdag. De race van zondag wordt de warmste van de drie dagen, met het kwik op 34 en een Bull in raceauto #33.

Onze voorspelling voor de top 6 op zondag?

  1. Max Verstappen
  2. Daniel Ricciardo
  3. Valtteri Bottas
  4. Lewis Hamilton
  5. Kimi Raikkonen
  6. Sebastian Vettel

Wilt u ook een spannende race live beleven? Bekijk ons aanbod voor de Grand Prix van Azerbeidzjan 2019.

 

Copyright © 2019 Race Experience
Hulp nodig? Bel gemakkelijk met ons op 050 205 78 01

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.