Formule 1 Grand Prix reizen

Friday Forecast – Grand Prix van Brazilië 2018

Wat kunnen we verwachten dit weekend?

  • Mercedes en Ferrari zetten hun strijd om de constructeurstitel voort. 
  • Red Bull een outsider voor de winst na dominant optreden in Mexico.
  • Het weer kan een grote rol van betekenis spelen op zaterdag en zondag.

Lewis Hamilton heeft zijn vijfde wereldbeker op zak, maar achteroverleunen zit er niet bij voor de Brit dit weekend. De strijd om de constructeurstitel is nog in volle gang met het Ferrari team, dat een achterstand van 55 WK-punten in de resterende twee races probeert goed te maken. Vorig jaar scoorden de Prancing Horse-coureurs een dubbelpodium in Brazilië. Het was destijds de eerste keer in tien jaar dat Ferrari in Brazilië wist te zegevieren.

Red Bull Racing kan de Italiaanse renstal een handje helpen door Mercedes voor te blijven. Na het zeer dominante optreden van Verstappen in Mexico zijn er voldoende aanknopingspunten te vinden voor de energiedrank gigant om positief gestemd te zijn voor dit weekend. Mocht het daadwerkelijk regenen op cruciale momenten gedurende het weekend dan maximaliseert het Red Bull team, met een ware Rain Master in dienst, zijn kansen op een overwinning.

De Braziliaanse Grand Prix staat bijna ​​altijd garant voor veel actie op de baan. Onvoorspelbare weersomstandigheden, een circuit waarvan het wegdek op sommige punten schuin afloopt en een technische middelsector zorgen voor voldoende uitdagingen voor de coureurs. Aankomend weekend kunnen de liefhebbers van regenraces wellicht hun hart ophalen. Kans op regen wordt voor de zaterdag en zondag voorlopig op 50% geschat.

Wie is de favoriet voor de winst op zondag?

Op basis van de eerder genoemde resultaten van 2017 op Interlagos, of Autódromo José Carlos Pace zoals het circuit formeel heet, en de meest recente prestaties van de topteams is Ferrari momenteel het team dat de dans leidt. In de laatste race (Mexico-City) weet Ferrari een dubbelpodium veilig te stellen en een week eerder (Austin) zegevierde Raikkonen terwijl een Vettel zonder zijn spin zeer waarschijnlijk had meegedaan om de bovenste plaatsen. De enige kanttekening die we hierbij plaatsen is het dominante optreden van Red Bull Racing in Mexico waar de Oostenrijkers voor het eerst sinds de start van de hybride tijdperk in de F1 de eerste startrij wisten te bezetten met twee auto’s. Het uitvallen van Daniel Ricciardo tijdens de race – tien rondes voor het einde op P2 – kwam de Italianen goed uit.

Ondanks dat de winst in de race van vorig jaar naar Ferrari ging, kan Mercedes nog steeds sterke statistieken overleggen voor het circuit in São Paulo. Van 2014 tot 2017 trekt het Duitse team aan de langste eind – tweemaal Nico Rosberg en eenmaal Lewis Hamilton. De statistiek dat Hamilton geen race meer wint als de titel binnen is, zou het Mercedes team de nodige kopzorgen moeten bezorgen. Een gemotiveerde Valtteri Bottas is wat dat betreft goud waard dit weekend. De Fin, die sinds Rusland officieel de tweede viool speelt, heeft de vorm van voor de zomerstop niet weer kunnen reproduceren. De afgestane overwinning in Rusland, stalorders van het hoogste echelon verplichtten Valtteri om Lewis voor te laten, is wat dat betreft een breekpunt geweest. Toto Wolff, teamleider Mercedes, zou dit weekend weleens de rekening gepresenteerd kunnen krijgen voor eerder gemaakte keuzes dit seizoen.

Zou meneer Wolff dan echt wakker liggen dit weekend? We vermoeden van niet. Ferrari kan maximaal 43 punten scoren op Interlagos en indien Mercedes er in ieder geval in slaagt om de 5e en 6e positie veilig te stellen (het minimale resultaat van een topteam in de huidige opzet), levert dat de Duitsers 18 punten op – een verschil van 25 met een maximale score van Ferrari. Van de huidige voorsprong van 55 WK-punten, die Mercedes bezit, zal er dan alsnog 30 overblijven. Dit lijkt voldoende te zijn om de constructeurstitel in Abu Dhabi definitief over de streep te trekken. Het zou overigens een historische prestatie zijn indien Mercedes voor de vijfde achtereenvolgende keer deze titel wint. Het Ferrari van Schumacher zou dan het enige team zijn dat met 6 constructeurstitels (1999-2004) het beter heeft gedaan dan het huidige team van Toto Wolff. Uiteraard zou Mercedes dit record over 12 maanden al kunnen evenaren…

Hoe kan Red Bull Racing zijn kansen optimaliseren voor zondag?

Op pure snelheid zal de Oostenrijkse renstal het dit weekend afleggen tegen het motorvermogen van Ferrari en Mercedes. Het lange rechte stuk is an sich al een doorn in het oog van Christian Horner, teambaas van Red Bull, maar het hoogteverschil tussen het begin en het einde (een soort piste lijkt het haast) komt daar ook nog eens bovenop. De Franse krachtbron die het chassis van Max en Daniel vooruit spurt, komt simpelweg paardenkrachten tekort om te kunnen concurreren met de Big Boys. De switch naar Honda motoren volgend jaar zou wat dat betreft soelaas moeten brengen, maar zover is het dus nog niet. Red Bull moet het op dit moment voornamelijk hebben van de bochten op een circuit. Op Interlagos zijn die er wel, met name in het middelste deel van de baan, maar waarschijnlijk onvoldoende om de verloren tijd op de rechte stukken goed te maken…mits het regent.

Red Bull bestempelde Mexico als zijn laatste kans op een overwinning. Het team realiseert zich dat extreme condities nodig zijn om kans te kunnen maken op de overwinning. Gelet op de achterstand in Mexico-City van beide Ferrari’s en Mercedessen (Bottas werd op een rondje gezet!) op Verstappen, kan men zich afvragen of het Red Bull ontwerpteam tijdwinst heeft gevonden in het chassis. Indien dit geval is, zouden beide Bulls in ieder geval op de zondag een serieuze gooi naar de winst kunnen doen. De zaterdag, met de kwalificatiemodi voor de motoren van Ferrari en Mercedes, zal desondanks lastig verlopen. Regen op zaterdag zou wat dat betreft ideaal zijn voor de Oostenrijkse renstal.

De enige post-hybride-tijdperk-podium voor Red Bull kwam van Verstappen’s derde plaats na zijn epische rit in de regen in 2016. Dat is slecht nieuws voor Daniel Ricciardo – die wanhopig op zoek is naar zijn laatste podium-shoey met het team dat hij na de race in Abu Dhabi gaat verlaten voor Renault. 

Wat doet het weer in São Paulo dit weekend?

Voor degenen onder u die zitten te smachten naar weer een natte Braziliaanse Grand Prix – wellicht komen u dromen uit dit weekend, met een kans van 40 procent op regen voorspeld voor vrijdag, oplopend tot 50 procent kans op zaterdag en zondag. Die regen zal gepaard gaan met wat koudere temperaturen dan normaal, met een piek van slechts 20 graden Celsius op vrijdag, en de rest van het weekend rond de 18-19 graden.

Onze voorspelling voor de top 6 op zondag?

  1. Sebastian Vettel
  2. Valtteri Bottas
  3. Kimi Raikkonen
  4. Lewis Hamilton
  5. Max Verstappen
  6. Daniel Ricciardo

Wilt u ook een spannende race live beleven? Bekijk ons aanbod voor de Grand Prix van Azerbeidzjan 2019.

Copyright © 2019 Race Experience
Hulp nodig? Bel gemakkelijk met ons op 050 205 78 01

Andere wensen? Vraag het ons!

Arrangement: {{ currentProduct }}
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Wensen
Wilt u uw contactgegevens goed controleren, zodat wij de juiste gegevens ontvangen.
  • Uw aanvraag is succesvol verstuurd. We nemen spoedig contact met u op.